Кого Держпраці прийде перевіряти влітку

Дата: 27.07.2018 19:00
Кількість переглядів: 791

У літній період в зоні ризику опиняться роботодавці, які використовують працю неповнолітніх, адже багато старшокласників хочуть заробити на канікулах (слід пам'ятати про особливості оформлення цієї категорії працівників), а також підприємства в рекреаційних зонах, що вимагають збільшення персоналу в зв'язку з туристичним сезоном. В даний час Держпраці займає досить активну позицію в боротьбі з неоформленими працівниками і «зарплатою в конвертах».

Підставами для проведення інспекційних відвідувань найчастіше є інформація правоохоронних органів, державної фіскальної служби, а також заяви фізичних осіб про порушення роботодавцями законодавства про працю.
Під пильною увагою контролюючих органів залишаються сфери, що відрізняються високою концентрацією неоформлених працівників, - рітейл, громадське харчування, агробізнес, ІТ, будівництво. Частими правопорушеннями, зокрема, є

• допуск до роботи працівників без укладення трудового договору,
• неповідомлення УКРІНФОРМ про працевлаштування працівника,
• приховування реального розміру заробітної плати,
• оформлення неповнолітнього на повний робочий день або без отримання згоди батьків,
• недотримання вимог щодо ведення передбаченої трудовим законодавством документації

Серед найбільш резонансних інспектувань Держпраці можна назвати інспекційне відвідування ТОВ «Янус Глобал Оперейшнз України», ініційоване листом Головного управління ДФС України, в результаті якого інспектори встановили допуск до роботи 123 співробітників без укладення трудових договорів і повідомлення УКРІНФОРМ. За фактичний допуск працівників до праці без оформлення трудового договору на підприємство накладено фінансові санкції у вигляді штрафу в сумі 13,738 млн грн. Охоронна фірма зі Львова була оштрафована на 1 млн грн за допуск дев'яти працівників до роботи без укладення трудових договорів і без повідомлення УКРІНФОРМ про прийом їх на роботу.

Три фізособи-підприємця в Харківській області були оштрафовані на 6,2 млн грн за неофіційне працевлаштування 56 працівників. У чернівецькому підприємстві, яке справляє послуги з організації харчування в одному із загальноосвітніх навчальних закладів, інспектори Держпраці виявили шість працівників їдальні, з якими не були оформлені трудові відносини. Крім того, шести працівникам цього підприємства роботодавець не сплатив в подвійному розмірі роботу в святкові дні. Підприємство було оштрафовано на 186,15 тис. Грн.

Також в ході перевірок черкаських IT-компаній SPD-Group Ukraine і Software Product Development, що працюють під брендом SPD Ukraine, було виявлено 11 фахівців з SPD-Group Ukraine і ще 9 осіб з Software Product Development, з якими замість трудових договорів були укладені договори на розробку ПО, надання послуг системного адміністратора, організації івентів, флористики. Інспектори Держпраці прирівняли такі відносини до трудових і кваліфікували дії роботодавців як приховування трудових відносин, оштрафувавши підприємства майже на 2 млн грн.

Посилення з 2017 року перевірок щодо дотримання умов праці пов'язане зі значними змінами в трудовому законодавстві.
Найстрашніші очікування підприємців щодо безконтрольних перевірок, зловживань правами і повноваженнями з боку інспекторів і руйнування бізнесу, не виправдалися. Терору контролюючих органів, яким лякали звідусіль, і збільшення кількості інспекторів майже вдвічі не відбулося.

За інформацією Держпраці, в 2017 році інспектори виявили в 2,7 рази більше незадекларованих працівників, ніж в 2016 році. Так, в 2017 році, під час заходів контролю з питань дотримання законодавства про працю, виявлено 5177 працівників, допущених до роботи без належного оформлення трудових відносин, 5338 працівників були допущені до роботи без повідомлення органів УКРІНФОРМ, до суду було направлено 274 протоколи про адміністративні правопорушення , винесено 314 постанов про накладення штрафних санкцій на загальну суму 20,996 млн грн.


Начальник відділу праці та соціального захисту населення                                                                             Ю.М. Галкіна

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь