ЦНАП для Вилківської ОТГ стане «єдиною точкою входу до місцевої влади»

Дата: 16.08.2018 11:41
Кількість переглядів: 1919

У вересні 2012 року був прийнятий Закон України «Про адміністративні послуги», відповідно до якого при міських радах (їх виконавчих органах) і райдержадміністраціях були створені центри надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП), в яких надаються адміністративні послуги через адміністраторів шляхом їх взаємодії з суб’єктами надання адміністративних послуг.

Законом України від 10.12.2015 № 888-VIIІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» були внесені зміни до Закону України «Про адміністративні послуги», зокрема з’явилася норма про створення ЦНАП при виконавчих органах міських, міст районного значення, селищних, сільських рад у разі прийняття відповідними радами такого рішення. Нова вимога з’явилася в контексті об’єднання нових територіальних громад (ОТГ).

Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) – це постійно діючий робочий орган або структурний підрозділ місцевої державної адміністрації або органу місцевого самоврядування, в якому надаються адміністративні послуги через адміністратора шляхом його взаємодії з суб’єктами надання адміністративних послуг.

Сутність роботи ЦНАП полягає в тому, що, звернувшись до адміністратора центру, суб’єкт звернення (громадянин або підприємець) може отримати вичерпну інформацію або консультацію щодо вимог та порядку надання тієї чи іншої послуги, здати пакет документів, необхідний для отримання послуги, і в подальшому – отримати оформлений результат запитуваної адміністративної послуги або відмову в її наданні.

Концепція роботи ЦНАП передбачає, що адміністратор ЦНАП виступає в якості державного «посередника», який унеможливлює прямий контакт заявника із суб’єктом надання адміністративної послуги і, таким чином, виключається корупційна складова, спрощуються доступ та умови отримання послуг органів державної влади та місцевого самоврядування, значно скорочуються строки оформлення таких послуг.

 

У березні 2018 року команда напряму з покращення якості адміністративних послуг Програми «U-LEAD з Європою» оголосила відбір для надання допомоги на модернізацію та створення ЦНАП. Вилківською міською радою була подана заявка на участь у даному пректі в тому числі. Комісія з відбору Програми «U-LEAD з Європою», у складі експертів Програми, представників Мінрегіону та Мінекономрозвитку проаналізувала майже 250 заявок від органів місцевого самоврядування, які були допущені до розгляду, та відібрала 150 кандидатів до участі в Програмі.

Конкретні види допомоги та її обсяги були визначені спільно Програмою та Вилківською громадою, з урахуванням методологічних підходів Програми до функціонування належного ЦНАП та за результатами візиту спеціалістів до Вилківської територіальної громади, який відбувся 19 червня 2018 року, з метою детального оцінювання реальних потреб та визначення заходів щодо модернізації  та створення ЦНАП в Вилківській ОТГ. В серпні-вересні 2018 року буде складено детальне технічне завдання із зобов’язаннями Вилківської громади і Програми.

На сьогодні Вилківська громада працює з Програмою на засадах співфінансування. Програма забезпечує майбутній ЦНАП меблями, комп’ютерною технікою, програмним забезпеченням та навчанням спеціалістів виконавчого комітету Вилківської міської ради. В свою чергу, Вилківська громада має забезпечити приміщення під майбутній ЦНАП, яке перебуває у власності Вилківської міської ради та забезпечити ремонт в ньому.

Відповідно до вимог чинного законодавства України ЦНАП має знаходитися в центральній частині міста/селища/села або іншому зручному для суб’єктів звернення місці з розвинутою транспортною інфраструктурою. На вході до приміщення (будівлі) розміщуються вивіска з найменуванням центру та табличка з інформацією про його місцезнаходження, графік роботи тощо.

Спеціалістами виконкому Вилківської міської ради було проведено детальний аналіз приміщень, які підпадають під вимоги Програми. Рішенням виконавчого комітету Вилківської міської ради № 69 від 26 квітня 2018 року було надано приміщення в будівлі Вилківської міської бібліотеки № 1, яка знаходиться в комунальній власності Вилківської міської ради, для розташування Центру надання адміністративних послуг громадянам. Рішенням виконавчого комітету Вилківської міської ради № 67 від 26 квітня 2018 року було затверджено кошторисну документацію «Капітальний ремонт міської бібліотеки №1 в м. Вилкове, Одеської області» в сумі 202,938 тис. грн., яке в подальшому було затверджено рішенням Вилківської міської ради № 236 від 26 квітня 2018 року «Про затвердження рішення виконкому Вилківської міської ради від 26.04.2018 р. № 67 «Про затвердження кошторисної документації «Капітальний ремонт міської бібліотеки №1 в м. Вилкове, Одеської області»».

Таким чином, в будівлі Вилківської міської бібліотеки №1, яке є достатньо великою (310,00 кв. м), планується розмістити ЦНАП в приміщенні, загальною площею 74,7 кв. м.

 

ЦНАП в будівлі Вилківської міської бібліотеки №1 – це комфортний офіс, в якому будуть надаватися найбільш затребувані серед населення адміністративні послуги за принципом «єдиного офісу», «єдиної точки входу для заявника».

Головними характеристиками ЦНАП в Вилківській громаді є:

- достатній перелік послуг, який включає найбільш важливі та популярні послуги серед громадян і представників бізнесу;

- доступ до повної інформації про всі адміністративні послуги та дозвільні процедури в ЦНАП, у тому числі через мережу Інтернет;

- комфортне приміщення та некабінетна система обслуговування (зони прийому, інформування, очікування й обслуговування);

- консультування, прийом документів і видача оформлених результатів надання адміністративних послуг через ОДНУ посадову особу – АДМІНІСТРАТОРА;

- контроль за строками оформлення адміністративних послуг через АДМІНІСТРАТОРА;

- зручні години прийому відвідувачів:

•        не менше 5 днів на тиждень,

•        7 годин на день,

•        без перерви на обід

•        не менше одного дня на тиждень до 20 год. (ч. 11, ст. 12 ЗУ «Про адміністративні послуги»);

- зручності для людей з особливими потребами;

- вирішення «побутових» питань з представниками підприємств-монополістів (залучення до роботи фахівців з підприємств водо-, тепло-, газо-, електропостачання).

В ЦНАП, який планується відкрити в Вилківській громаді будуть працювати наступні спеціалісти та робочі місця:

1- начальник ЦНАП (з функціями державного реєстратора прав на нерухоме майно та їх обтяжень, адміністратора)

2- спеціаліст 1 категорії відділу земельних відносин (адміністратор)

3 – головний спеціаліст реєстрації актів цивільного стану (адміністратор)

4- адміністратор

5 - адміністратор (послуги соціального характеру).

6 – змінне місце

7 – місце для самообслуговування відвідувачів.

При тих чи інших життєвих обставинах кожна людина звертається до відповідного органу влади за отриманням будь-якої довідки, виписки, витягу, за здійсненням певних реєстраційних дій (реєстрація народження, місця проживання, нерухомості, підприємницької діяльності, земельної ділянки тощо), нарахуванням окремих видів соціальної допомоги і таке інше.

Усі ці послуги будуть надаватися за принципом – «ДОСТУПНО ВСІМ – ЗРУЧНО ДЛЯ КОЖНОГО!», тобто максимально зручно, доступно, зрозуміло, за спрощеними процедурами і, що головне, в територіальній близькості до заявника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь