Прийнято рішення про ліквідацію юридичної особи. Хто може виконувати функції з ліквідації юридичної особи

Дата: 19.11.2018 08:56
Кількість переглядів: 4049

Фото без опису

 

Прийнято рішення про ліквідацію юридичної особи. Хто може виконувати функції з ліквідації юридичної особи

 

         Порядок припинення юридичної особи (зокрема, ліквідації) визначено статтями 104-112 Цивільного кодексу України (далі - ЦК).

          Юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов’язки переходять до правонаступників (ч.  ст.104 ЦК).

Юридична особа може ліквідоватися :

  • за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, зокрема у зв’язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами;
  • за рішенням суду про ліквідацію юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, за позовом учасника юридичної особи або відповідного органу державної влади;
  • за рішенням суду про ліквідацію юридичної особи в інших випадках, встановлених законом, — за позовом відповідного органу державної влади.

         Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до Цивільного кодексу  призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора (ч.3 ст.105 ЦК).

         До комісії з припинення юридичної особи або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється. Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи (абз.2 ч.3, ч.4 ст.105 ЦК). Якщо з позовом про ліквідацію юридичної особи звернувся орган державної влади, ліквідатором може бути призначений цей орган, якщо він наділений відповідними повноваженнями (ч.2 ст.110 ЦК).

          Таким чином, ліквідатором юридичної особи за рішенням її власників (засновників) може бути:

  • посадова особа підприємства, установи, організації (далі — організація). У цьому випадку в період проведення процедури припинення юридичної особи до дати звільнення з посади ліквідатор отримує заробітну плату, як штатний працівник організації. Одночасно він може працевлаштуватись до іншої організації за сумісництвом;
  • особа, яка не перебуває у трудових відносинах з організацією, що ліквідується, та надає послуги з ліквідації юридичної особи на підставі договору цивільно-правового характеру, що регулюється нормами ЦК. У цьому випадку трудовий договір з ліквідатором не укладається, а тому для нього немає жодних обмежень щодо укладання трудового договору за основним місцем роботи в іншій організації.

 

Старший інспектор Головного

Управління Державної служби

України з питань праці в Одеській області                                  І.Б.Сорокін


Завантажити оригинал документу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь