Щодо медичних оглядів працівників

Дата: 19.11.2018 09:00
Кількість переглядів: 929

Фото без опису

 

Щодо медичних оглядів працівників

 

          Згідно з ст. 169 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

          Метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров'я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов'язків.

          Законодавством України визначено Перелік професій, працівники яких підлягають медичному огляду, термін і порядок його проведення встановлюються за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

          Працівники підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об’єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь  повинні  обов’язково проходити  попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди  (ч.2 ст.26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994р.№4004 (далі – Закон).

          Роботодавець за свій рахунок зобов'язаний організувати проведення медичних оглядів та проконтролювати проходження ними цієї процедури. Він відповідає за організацію і своєчасність проходження працівниками обов’язкових  медичних оглядів і допуск їх до роботи без необхідного медичного висновку (ч.4 ст.26  Закону).

          Працівників, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, відсторонюють від роботи й можуть притягти до дисциплінарної відповідальності (ч. 5 ст. 26 Закону).

          На цей час створюється єдина державна база даних медичних оглядів певних категорій осіб в системі охорони здоров’я, з червня 2018 року розпочато тестування системи і підключення до неї закладів охорони здоров’я. З вересня 2018 року дані про медичні професійні огляди працівників зберігаються в єдиній електронній системі. До кінця року Міністерством охорони здоровя України планується підключення до системи закладів охорони здоров’я в усіх областях України і поступова заміна паперових бланків медичних оглядів на електронні. Після завершення тестового періоду єдина державна база даних медичних оглядів буде обов’язковою до використання усіма споживачами відповідної інформації.

          Таке нововведення має на меті впорядкування професійних медоглядів й унеможливлення використання підроблених довідок та санітарних книжок.

 

Ст.інспектор ГУ Державної служби

України з питань праці в Одеській області                    І.Б.Сорокін                       

           

Завантажити оригинал документу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь