Шукаємо патронатних вихователів

Дата: 19.02.2019 10:17
Кількість переглядів: 920

            Діти повинні рости в рідній сім’ї, з мамою і татом. Адже сім’я є тим природним середовищем, де відбувається розвиток особистості дитини. Батьки – це першовихователі, які турбуються про здоров’я, духовний та моральний розвиток своїх чад, передають свій досвід взаємодії з людьми та природою, готують дітей до самостійного життя та праці.

            Та буває так, що життя дітей в сім’ї стає нестерпним, буває більше схожим на повну бездоглядність або й на суцільне насильство. Причин, які призводять сім’ю до складних життєвих обставин і не уможливлюють проживання дитині там – безліч. Тоді постає питання вилучення дитини з біологічної сім’ї. Саме з метою забезпечення прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення в сім’ю, створюються сім’ї патронатних вихователів.

            Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин. Патронат є альтернативою державним інтернатам та притулкам. Діяльність сімей патронатних вихователів дає можливість уникнути рішення щодо позбавлення батьківських прав тих татів і мам, яким була потрібна допомога у налагодженні життя.

            Створити сім’ю патронатного вихователя – це не тільки можливість врятувати чиюсь сім’ю, але й можливість вирішення проблеми власного працевлаштування з достойною грошовою винагородою. Патронатний вихователь за свою роботу, яку виконує за договором, отримує грошове забезпечення у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Також патронатний вихователь отримує соціальну допомогу на кожну влаштовану в сім’ю дитину у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць. Соціальна допомога використовується патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно до її потреб.

            Хто може стати патронатним вихователем?

            Патронатним вихователем може бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі; проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю; пройшли курси спеціальної підготовки; відповідають іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві.

            Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

            Патронатними вихователями не можуть бути особи, зазначені у статті 212 Сімейного кодексу України, а також особи, чиї діти були засуджені, перебувають/перебували у конфлікті з законом.

            Кандидат у патронатні вихователі подає до районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем проживання такі документи:

 1. заяву;

2. копії свого паспорта громадянина України;

3. копію трудової книжки (за наявності);

4. висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб які проживають разом з ним, складені за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 „ Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини ”;

5. довідки про відсутність судимості, в т.ч. і у повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;

6. документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

7. письмова згода на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом з ним, а також дітей, за умови досягнення ними віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

            Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з кандидатом у помічники патронатного вихователя, за клопотанням районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді направляється для обов’язкового проходження навчання за програмою, затвердженою Міністерством соціальної політики.

             Детальнішу інформацію щодо створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя можна дізнатись у відділу праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Вилківської міської ради ( м. Вилкове, вул. Моряків-десантників,18, Галкіна Ю.М.)

Начальник відділу праці та

соціального захисту населення                                                        Ю.М. Галкіна 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь