Замітки з праці.Запитання та відповіді.

Дата: 28.05.2019 08:59
Кількість переглядів: 657

 

Запитання Працівника прийнято на громадські роботи за направленням центру зайнятості. Чи  потрібно повідомляти Державну фіскальну службу?

 

Відповідь Так.

       Питання організації громадських та тимчасових робіт (далі – громадські роботи) за направленням центру зайнятості врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 р.№175 «Про затвердження Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру» (далі – Порядок).

         До виконання громадських робіт на добровільних засадах залучаються такі категорії осіб (п.3 Порядку):

          -     зареєстровані безробітні;

          -     особи, які перебувають на обліку в територіальних органах Державної служби зайнятості у районах, містах, районах у містах як такі, що шукають роботу;

          -     працівники, які втратили частину заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення до 50 відсотків передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції.

         Відповідно до п.5 Порядку:

         -    громадські роботи виконуються виключно на створених для цього тимчасових робочих місцях;

         -    з особами, які беруть участь у громадських роботах, роботодавці укладають в письмовій формі строкові трудові договори;

         -     про участь осіб у таких роботах роботодавці вносять записи до трудових книжок.

         Строк таких строкових договорів сумарно протягом року не може перевищувати 180 календарних днів.

         Відповідно до ч.3 ст. 24 КЗпП України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування і реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

         Порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу визначено постановою Кабінету Міністрів України  від 17.06.2015 р.№ 413.

         Отже, у разі укладання строкового трудового договору про виконання  громадських  робіт роботодавці повинні  повідомляти Державній фіскальній службі про прийняття осіб, яких залучають до робіт тимчасового характеру, на роботу. У графе 4 форми повідомлення слід ставити позначку «1» (наймані працівники з трудовою книжкою).

 

Ст. інспектор ГУ Держпраці

в Одеській області                                                            І.Б. Сорокін

04840-62552,

0973741562

 

ЗАПИТАННЯ  Я є учасником бойових дій в зоні АТО. Які документи необхідно надати роботодавцеві для отримання додаткової оплачуваної відпустки строком 14 календарних днів на рік

 

ВІДПОВІДЬ  Пільги у сфері праці, на які мають право учасники бойових дій, визначено ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р.№ 3551 (далі – Закон №3551).

          З-поміж них: додаткова оплачувана відпустка строком 14 календарних днів на рік (п. 12 ст. 12 Закону № 3551; ст. 16-2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504).

          Для роботодавця підставою для надання такої відпустки є документ, якій підтверджує статус учасника бойових дій працівника – посвідчення.

              Порядок видачі та опис посвідчень визначено  постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 р.№302 «Про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни».

         Пільги учасникам бойових дій надають за наявності посвідчення учасника бойових дій.

         Якщо працівник, який проходив службу в зоні АТО, ще не отримав статусу учасника бойових дій, то в роботодавця відсутні підстави для надання такого виду відпустки.

         Отримавши посвідчення учасника бойових дій, та надавши його роботодавцю, працівник матиме право на одержання додаткової оплачуваної відпустки строком 14 календарних днів на рік з моменту надання статусу учасника бойових дій.

 

Ст. інспектор ГУ Держпраці

в Одеській області                                                            І.Б. Сорокін

 

04840-62552

0973741562

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь