Що робити, якщо працівника призвали на строкову військову службу.

Дата: 27.07.2019 10:05
Кількість переглядів: 3661

Працівника призвали на строкову військову службу: Чи вносити до трудової книжки працівника запис про увільнення від роботи у зв’язку з призовом, – звіряємося із законодавством

 

          Ні, вносити такий запис до трудової книжки не потрібно. І ось чому.

          Порядок ведення трудових книжок визначає Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України і Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58 (із змінами), зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17.08.1993 р. за № 110 (далі - Інструкція № 58).

          Інструкція № 58 передбачає внесення до трудових книжок працівників записів про звільнення (п.п. д розд. 2 Інструкції 58). Очевидно що мається на увазі розірвання трудового договору або його припинення.

          Інструкцією № 58 внесення запису про увільнення (допуск до роботи) до трудової книжки працівника не передбачено.

          Відповідно до частини першої ст.48 Кодексу законів про працю України трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

          У випадку увільнення працівника від роботи на час проходження військової служби трудові відносини не переривають. Це підтверджує обов’язок роботодавця зберігати за працівником, який виконує військовий обов’язок в особливий період, місце роботи, посаду, середній заробіток (ст. 119 Кодексу законів про працю України).

          Тож вносити до трудової книжки працівника запис про увільнення його від роботи на час військової служби не потрібно.


Фото без опису

 

Працівника призвали на строкову військову службу: як, на підставі яких документів роботодавцю оформити відсутність працівника-призовника, як дотримати трудові гарантії, – звіряємося із законодавством

 

          У разі прийняття рішення про придатність призовника до військової служби, призовна комісія не пізніше ніж за 5 діб до відправлення до військової частини вручає йому повістку із зазначенням конкретної дати і часу прибуття до Центру комплектування та соціальної підтримки (так тепер називається колишній військомат) для відправлення на обласний збірний пункт.

          Самє повістку призовник пред’являє роботодавцю, а також подає відповідну заяву. Отримання роботодавцем такої повістки є підставою для надання працівнику гарантій, передбачених частиною  3 статті 119 КЗпП України: за працівником, призваним на строкову військову службу, зберігають місце роботи, посаду і середній заробіток на підприємстві, де вони працювали на час призову.

          Про призов громадянина на строкову військову службу Центр комплектування та соціальної підтримки письмово повідомляє роботодавця, на якому цей громадянин працює (абз. 3 п. 253 «Положення про проходження громадянами України військової служби в Збройних Силах України», затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 р.№ 1153/2008).

          Оскільки за працівником на період строкової військової служби зберігається робоче місце то на підставі повістки і заяви працівника роботодавець видає наказ про увільнення працівника від роботи у зв’язку із призовом на строкову військову службу з дати призову, зазначеної в повістці, на період служби і надання йому зазначених трудових гарантій.

          Повістка і заява працівника про призов на строкову службу є підставою для видання наказу про увільнення працівника від роботи у зв’язку із призовом на строкову військову службу з дати призову, зазначеної в повістці, на період служби і надання йому зазначених трудових гарантій.

          Початком проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період є день, визначений п.п.4 п.1 статті 24 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", а самє: день відправлення у військову частину з районного (міського) військового комісаріату - для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

 

Ст. інспектор ГУ Держпраці

в Одеській області                                     І.Сорокін

 

04840-62552

0973741562

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь