СОЦІАЛЬНО ВАЖЛИВИЙ ПРОЕКТ НАШОЇ ГРОМАДИ

Дата: 06.01.2021 15:51
Кількість переглядів: 1997

Фото без опису

 Вилківська територіальна громада приймає участь в Проекті Світового банку "Надання соціальних послуг в громаді", що фінансується за рахунок грантових коштів, наданих Україні Урядом Японії через Японський фонд соціального розвитку.

 Метою проекту є надання підтримки об’єднаним територіальним громадам Одеської та Тернопільської областей для посилення їх спроможності у забезпеченні мешканців якісними соціальними послугами, підвищення доступу до соціальної та комунальної інфраструктури громади, поліпшення охоплення послугами вразливих груп населення( літніх людей, інвалідів, сімей, що знаходяться у складних життєвих обставинах).

 Вилківська територіальна громада  активний учасник проекту «Надання соціальних послуг в громаді».

 Ми своєчасно провели оцінку потреб в соціальних послугах мешканців

громади, склали і затвердили Звіт за результатами оцінки потреб Вилківської ОТГ у соціальних послугах, розробили і затвердили  План розвитку надання соціальних послуг в громаді на період до 2023 року, створили ініціативну групу Партнера з впровадження  мікропроекту «Впровадження інноваційних соціальних послуг для забезпечення благополуччя мешканців Вилківської ОТГ»

на території Вилківської міської ради.

 Вилківська територіальна громада подала мікропроектну пропозицію «Впровадження інноваційних соціальних послуг для забезпечення благополуччя мешканців Вилківської ОТГ» з усіма необхідними документами на розгляд Комітету з відбору Мінсоцполітики з метою отримання коштів у обсязі 140000 доларів США на реалізацію мікропроекту і попали в десятку громад- переможців.

 Основна мета мікропроекту-  поліпшити доступ вразливих верств населення до послуг соціального захисту в громаді шляхом створення Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг».

 Для нашої громади це, дійсно, соціально важливий проект, тому що  50 % мешканців нашої громади це люди, які відносяться до категорії вразливих груп населення, які мають найвищий ризик потрапляння у складні життєві обставини, такі як:  особи похилого віку та одинокі непрацездатні громадяни,  одинокі матері, багатодітні сім’ї, особи, які постраждали від насильницьких та протиправних дій, особи з інвалідністю,  діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, учасники АТО, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, тощо.

 Соціальні групи, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, мають право на отримання соціальних послуг з метою поліпшення або відтворення їх життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя.                                                      

 Центр  надаватиме мешканцям громади удосконалені соціальні послуги, такі як: послуга соціальної профілактики, соціального супроводу, консультування, представництва інтересів, послуга кризового та екстреного втручання, надаватиме нову послугу соціальної адаптації.

 Однією з форм роботи  послуги соціальної адаптації для громадян похилого віку, планується запровадження проекту «Університет третього віку»  для адаптації покоління людей старшого віку до сучасного суспільного життя, підтримки фізичного та інтелектуального здоров’я, сприяння зайнятості та об’єднанню, розширення світогляду, підвищення якості життя людей сталого віку та створення факультетів: «Основи комп’ютерної грамотності та інформаційних технологій», «Культури і мистецтва», «Основи медицини та здорового способу життя», «Правових знань», «Садівництва та городництва», «Народознавства та фолькльору», які будуть працювати в оновлених приміщеннях бібліотек громади - Бібліохабах, у зв’язку з недостатньою кількістю приміщень ЦНСП.

 Також, в приміщеннях Бібліохабів планується проведення заходів групової роботи з надання соціальних послуг мешканцям ОТГ таких як: тренінги, групові заняття, дискусії, круглі столи, лекції тощо.

 Ідея перетворення бібліотек громади у «третє місце» (Бібліохаби), відокремлене від роботи та дому, виникла не тільки в необхідності додаткових приміщень для надання соціальних послуг мешканцям громади, а і в бажанні осучаснити  бібліотеки громади, створити на їх базі простори  для життя, де можна розмовляти, читати книжки, дивитися цікаві фільми, випити чаю або залишити дитину на декілька годин на «Бібліоняню».

 В рамках Програми розвитку бібліотек Вилківської міської ради в жовтні-листопаді 2020 року на базі Вилківської бібліотеки для дітей, Десантненської сільської бібліотеки та Мирнівської сільської бібліотеки відбулося відкриття зон дитячого розвитку та активності «Бібліоняня». Нова бібліотечна послуга передбачена  для дітей віком від 3 до 6 років тривалістю до 1 (однієї) години, один раз на день згідно з розпорядком роботи бібліотек. Одночасно можна залишити до трьох дітей.

 

Фото без опису

 Щоб залишити дитину на «Бібліоняню», можна домовитися завчасно,  або просто привести дитину до бібліотеки в будь- який робочий день.

Якщо батькам малечі потрібно відвідати  банківські установи, лікарню, зробити покупки в магазині, або вирішити інші власні  нагальні справи, «Бібліоняня» чекає  їх дітлахів. Бібліотечні фахівці допоможуть дітям стати розумними, творчими та добрими.

  Ми вважаємо, що Проект «Надання соціальних послуг в громаді» дозволить вирішити більшу частину проблем не тільки з питань розвитку соціальних  послуг на території громади, а і вирішить питання  культурних та бібліотечних послуг, розширення переліку послуг з організації дозвілля, в першу чергу, маломобільних груп населення громади.

Основним індикатором соціальних цінностей, рівня та якості добробуту населення, економічного стану країни, рівня забезпечення та дотримання прав громадян в будь-якій державі є соціальні послуги, тому наша громада дуже зацікавлена в  реалізації Проекту і всіх передбачених  Планом розвитку надання соціальних послуг заходів, так як систему надання якісних соціальних послуг, громада розглядає як певний вид соціальних інвестицій, що за  умов їх ефективного використання мають сприяти розвитку як окремої людини, так і  територіальної громади, і українського суспільства загалом.

 

Начальник відділу праці

та соціального захисту населення                                                       Юлія Галкіна   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь