Пробація в дії

Дата: 11.05.2021 16:00
Кількість переглядів: 753

Громадські роботи – користь для суспільства

 

Пробація — це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Одним із альтернативних видів покарань є громадські роботи і полягають вони у виконанні безоплатних робіт на території проживання засудженої особи, на користь певної громади. Сутністю покарання є безоплатна праця, від якої порушник не має права ухилитися. Вона для нього є обов’язковою. У цьому також проявляється каральна та виховна властивість громадських робіт як виду покарання. На практиці в переважній більшості громадські роботи некваліфіковані, засуджених та правопорушників, як правило, залучають туди, де щоденно не вистачає робочих рук або необхідно виконувати роботи, на які через невеликий рівень оплати відсутні бажаючі влаштуватися. У безоплатності громадських робіт відбивається характер спокутування порушника перед громадою за вчинений злочин. Порушник повинен виконати певну роботу, не отримавши за це винагороду, довівши, що він не є втраченою особою для суспільства. Головним аргументом на користь громадських робіт повинна виступати зацікавленість і участь місцевої громади, оскільки саме за рахунок засуджених можливо виконувати роботи по прибиранню вулиць, парків, скверів, інших територій, роботи з благоустрою населеного пункту, ремонту будівель, комунікацій, догляд за хворими, сільськогосподарські роботи та інші роботи, які не потребують спеціальної підготовки чи певної кваліфікації. Характерною особливістю даного виду покарань є те, що результат громадських робіт слугує не потерпілому, а громаді в цілому.

Протягом поточного року Кілійським районним відділом пробації виконувався 1 вирок суду щодо засудженого до громадських робіт. На орган пробації покладається обов’язок щодо контролю за виконанням даного виду покарання. Кожен засуджений не менше одного разу протягом строку відбування покарання перевіряється за місцем роботи. Так, 4 травня 2021 року,  інспектор Кілійського відділу пробації  Ольга Журжа здійснила виїзд до об’єкту Кілійської міської ради, де відбував покарання громадянин Р.  Засуджений впорядковував територію навколо міського кладовища та біля могил загиблим воїнам. З ним проведено профілактичну бесіду. Незабаром засуджений відбуде призначений строк і буде знятий з обліку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь