За допомогою волонтерів засуджені повертають віру в себе

Дата: 19.08.2021 16:46
Кількість переглядів: 593

          На сьогоднішній час інститут пробації в Україні динамічно розвивається: запроваджуються нові інструменти роботи з правопорушниками, розширюється коло дій та заходів виховного впливу.

          Для багатьох засуджених, і тих, хто є суб’єктами пробації у тому числі, саме поняття як «вирок суду» є гострою кризовою ситуацією: окрім внутрішніх психологічних факторів адаптації, засудженим перешкоджає байдуже навколишнє середовище, а в деяких випадках – і відверте неприйняття, як найближчого оточення, так і суспільства в цілому. Деякі опиняються наодинці з масою проблем: пошук роботи, інших засобів до існування, тощо. А від того, наскільки успішним буде вирішення проблем, з якими стикається ця категорія громадян, залежить успішність інтеграції засудженого в суспільство, а врешті-решт, і зменшення ризику вчинення ним нового злочину. Саме тому і необхідна постійна увага як з боку держави, так і суспільства до вирішення проблем осіб – суб’єктів пробації. Яскравим прикладом розуміння цього та прагнення розбудови розвинутого безпечного суспільства як у своєму рідному місті Вилкове, так і в Україні вцілому є людина з активною життєвою позицією Голубова Марія Федорівна. Хоча офіційно волонтером Ізмаїльського районного відділу №2 філії державної установи «Центр пробації»  стала тільки у 2021 році, вона вже кілька років поспіль допомагає відділу пробації здійснювати соціально-виховні заходи з підобліковими відділу пробації, своїми земляками.

       Так, маючи педагогічну освіту та багаторічний професійний та життєвий досвід, вона допомагає суб’єктам пробації в аналізі їх життєвої ситуації, встановлення причин, які спонукали цих громадян вчиняти правопорушення, визначення основних проблем та шляхів їх розв’язання за допомогою індивідуального плану, складеного працівником відділу з питань пробації та самим суб’єктом пробації. Це відображається в участі засуджених та їх дітей у спортивних та просвітницьких заходах Вилківської дитячої юнацької спортивної школи, безкоштовної допомоги з її благоустрою, популяризації здорового способу життя, формуванні патріотичного світогляду та багато іншого. Слід зазначити, що результати таких спільних дій  дають позитивний результат. Так, наприклад, підобліковий пробації громадянин В., колишній вихованець Вилківської ДЮСШ після бесід з волонтером Марією Голубовою виявив бажання допомогти школі з благоустрою її території та за допомогою волонтера і при безпосередній її участі він прийняв рішення повернутись до професійних занять спортом (в минулому під час навчання в цій школі досяг вагомих результатів та захистив звання  кандидата у майстри спорту України з веслування) та вже почав тренуватись!

    Аналіз впливу заходів наглядової пробації на мислення та поведінку засуджених – мешканців Вилківської міської громади протягом 2021 року говорить про те, що такого роду співпраця органу пробації з волонтером Голубовою Марією Федорівною найефективніше сприяє не тільки профілактиці вчинення нових злочинів цією категорією осіб, а й профілактиці злочинності в Ізмаїльському районі вцілому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь