УВАГА !!! ПОВИТИЦІ!

Дата: 21.09.2021 08:59
Кількість переглядів: 1378

 

               Шановні мешканці міста Вилкове та населених пунктів у  складі громади.

               Персонально  звертаюсь до колег - аграрієв

 

       Останнім часом наша служба дуже багато розповідає про карантинні бур’яни та їх шкодочинність. Не маю бажання надоїдати, але даруйте хочу Вам напам’ятати про ботанічну родину дуже небезпечних рослинних організмів. Це повитиці. Серед багатьох видів повитиць є навіть наша « землячка»  - Повитиця Бессарабська.

        До речі хочу сказати, що люди про повитицю знали дуже  давно. Навіть у думі про Іллю Муромця розповідається, як він, обманутий ворогами  поїхав не по тій дорозі і заплутався разом з конем у хащах повитиці. Роман відомого російського письменника А.С. Іванова називається « Повитель» в якому він самі негативні риси людського характеру порівнює з повитицею. Для нас, людей, які працюють на землі повитиця перш за все непотрібна нам рослина – паразит.

Опис

На земній кулі нараховується 274 види повитиць, в Україні присутні 15 видів. В основному це однорічні рослини, що не мають коренів та справжніх листків.

Повитиці існують переважно за рахунок інших рослин-живителів,розмножуються насінням та вегетативним шляхом. Паразитує на 630 видах рослин, нерідко викликаючи їх повну загибель. Стебла повитиць тонкі, гіллясті, жовто-коричневі або зелено-жовті, що прикріплюються до інших рослин за допомогою присосків (гаусторій). Квітки рожеві або білуваті на коротких квітконіжках, зібрані по 4—9 у флангові суцвіттяПлід — коробочка з одним-чотирма кулястими, овальними або трохи видовженими насінинами.

   Насіння зберігає схожість до 30 років. В Україні воно найбільш інтенсивно проростає у травні-червні при температурі ґрунту 17—24?С. Сходи повитиці можуть самостійно розвиватись протягом 2—7 тижнів, досягаючи довжини стебла 28—35 см, після цього вони гинуть, якщо біля них немає рослин-живителів.

 Повитиці наносять великої шкоди в городництвісадівництві і виноградарстві. Уражені рослини сильно слабнуть, призупиняються в рості і розвитку, поступово гинуть.

         Багато повитиць отруйні для тварин. Крім того, повитиці часто є переносниками вірусів та інших хвороб з одних рослин на інші. У зв'язку з такою великою шкодочинністю повитиць висівати заражений посівний матеріал забороняється.

    Бур'ян поширений майже в усіх областях степової та лісостепової зон України. Вийняток має лише північ Полісся і деякі західні області. Всього бур'яном заражені 20 областей, крім Івано-Франківської, Львівської, Рівненської та Чернігівської. Площі, що знаходяться під карантином, становлять 48 тисяч гектарів..

      Поширюється бур'ян з насіннєвим матеріалом сільськогосподарських культур, засміченими відходами, транспортними засобами, талими водами, вітром. Насіння плавуче і може переноситься по річках та зрошувальних каналах.

Карантинні заходи

  • заборона завезення у вільні райони з регіонів розповсюдження бур'яну;
  • обов'язковий огляд підкарантинного матеріалу та фітосанітарна  експертиза;
  • у разі виявлення насіння бур'яну вантаж підлягає поверненню відправникові або очищенню під контролем державного фітосанітарного інспектора. При неможливості очищення переведення насіннєвого матеріалу в категорію зернопродуктів і переробка;
  • кормові відходи підлягають переробці по технології повної втрати життєздатності насіння бур'яну (розмелення часток не більше 1 мм, запарювання та інше);
  • непридатні для корму відходи знищують під контролем державного фітосанітарного інспектора

Для знищення повитиці на необроблюваних землях застосовують контактні гербіциди дозволені «Переліком пестицидів, дозволених для застосування в Україні », а окремі вогнища скошують до цвітіння з захватом повністю зараженої зони. Скошену массу треба висушити і спалити з дотриманням всіх протипожежних правил.

Демидов О.П. – головний  спеціаліст відділу карантину рослин, управління фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, державний фітосанітарний інспектор.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь