Сорго алепське або гумай !!!

Дата: 08.10.2021 08:58
Кількість переглядів: 1308

Фото без описуФото без опису

Шановні мешканці Вилківської ОТГ.

Особливо це стосується тих, хто займається землеробством у селі Мирне, але розповсюдження карантинних бур’янів інколи буває таким швидким, що буде дуже  корисним ознайомиться з цим матеріалом усім аграріям сіл Десантне, Приморське, Нова Миколаївка.

Со?рго але?пське або гума?й 

(Sorghum halepense (L.) Pers.)  рослина родини тонконогових (Poaceae).

Опис

Багаторічний коренепаростковий бур'ян, теплолюбний, віддає перевагу пухким, родючим ґрунтам, не витримує засолених, сухих і щільних ґрунтів. Батьківщина гумаю — країни Середземномор'я, Близький Схід. широко розповсюджене в країнах з тропічним і субтропічним кліматом. Засмічує всі культури, садивиноградникиРослина отруйна.

Цвіте з першого року життя в липні-серпні. Плодоносить у серпні жовтні. Одна рослина утворює до 10 000 зернівокНасіння має глибокий і розтягнутий період спокою, завдяки щільній оболонці зберігають життєздатність до 5 років. При зберіганні насіння в гної, силосі чи у воді, вони втрачають здатність до проростання. Розмножується як насінням, так і кореневищами.

 Боротьба

Головний шлях розростання бур'яну — відростання з кореневищ, тому заходи боротьби повинні враховувати необхідність знищення і насіння, і кореневищ. Глибока зяблева оранка в результаті якої кореневища вивертаються на поверхню і засихають (в теплий період року), або вимерзають (зимою) — один з найефективніших методів знищення бур'яну. При температурі -30°—35ºС протягом 7 днів та —10°—12ºС декілька днів кореневища повністю втрачають здатність до життєдіяльності. Одночасно з цим використовується розрізування дискуванням та глибоке загортання кореневищ а також пригнічення бур'яну посівами високо конкурентних культур: озимої пшениціозимої викилюцерни.

З гербіцидів для боротьби з бур'яном використовуються: Фурорі супер А (для боротьби лише з сорго алепським), гліфосати та їх аналоги — РаундапУталФарсіФосулендГлісол, що застосовуються чітко за інструкціями до них. Гліфосати та їх аналоги знищують також свинорийпирій повзучий та більшість дводольних бур'янів. Препарати діють краще за умови, коли висота стебла бур'яну 20—30 см, листова поверхня його велика (частіше це червень). При обробках необхідно, щоб гербіцид потрапляв лише на рослини бур'яну інакше він зашкодить і культурним рослинам.Непоганий ефект дає глибока зяблева оранка.

Карантин[ред. | ред. код]

В Україні вперше було накладено карантин по даному бур'яну в Одеській області в 1 господарстві на площі 55 га, у 2003 році. У результаті обстежень у 2006 році виявлено нові осередки сорго алепського у Тарутинському та Арцизькому районах, що і стало  можливим для подальшого розширення ареалу цього бур'яну. Площа зараження бур'яном на той час  склала 760 га. Але у 2006 року було запроваджено карантинний режим на площі 20 гектарів на землях СВК « Дружба» ( с. Мирне), хоча реальні площі набагато більші і не тільки в селі Мирне.

Демидов О.П. – головний  спеціаліст відділу карантину рослин, управління фіто санітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, державний фітосанітарний інспектор.

 

P.S. Шановні колеги, при перших ознаках виявлення  рослин, схожих на сорго Алепське   і   при наймалішій підозрі, звертайтесь по телефону 067 7799741. Фахівці державної фітосанітарної  служби оперативно нададуть Вам допомогу в обстеженні, виявленні, локалізації та ліквідації цього карантинного бур’яну.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь