КОМПЕНСАЦІЯ ФІЗИЧНІЙ ОСОБІ, ЯКА НАДАЄ СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ З ДОГЛЯДУ НА ПРОФЕСІЙНІЙ ОСНОВІ БЕЗ ЗДІЙСНЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Дата: 05.01.2022 14:49
Кількість переглядів: 2540

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» від 6 жовтня 2021 № 1040, якою запроваджено новий механізм виплати компенсації громадянам, які надають соціальні послуги з догляду та мають відповідну професійну підготовку.

Затверджений постановою Порядок встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд, що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, пройшла підготовку та перепідготовку з основ догляду особам, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

Впровадження в дію постанови умовно розподілено на три етапи.

Перший етап. Підготовка та перепідготовкифізичнихосіб, якінадаютьсоціальніпослугиз догляду.

Особам, які будуть надавати соціальні послуги на професійній основі без  здійснення підприємницької діяльності для отримання компенсації необхідно пройти професійне навчання основам догляду, порядок підготовки та перепідготовки регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2020 р. № 430 

Другий етап. Звернення особи, яка потребуєнаданнясоціальнихпослугз догляду на професійнійоснові.

За наданням соціальних послуг мають право звернутись особи, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися та є:

  • громадянами похилого віку;
  • особами з інвалідністю;
  • невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування;
  • дітьми з інвалідністю;
  • дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1161 (Офіційний вісник України, 2019 р., № 9, ст. 306; 2020 р., № 12, ст. 481).

Особа, яка потребує надання соціальних послуг з догляду, звертається до уповноваженого органу із заявою про потребу в наданні соціальних послуг з догляду на професійній основі.

Уповноважені органи – структурні підрозділи з питань соціального захисту населення виконавчих органів сільських, селищних, районних у містах  (у разі утворення), міських рад.

Також особа, яка потребує надання соціальних послуг з догляду у своїй заяві може зазначити прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи, яка надаватиме соціальні послуги з догляду на професійній основі.

Третій етап. Організаціянаданняфізичними особами соціальнихпослугз догляду на професійнійоснові.

Компенсація призначається і виплачується фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, пройшли підготовку та перепідготовку з основ догляду і, які:

  • не перебувають у трудових відносинах;
  • не є фізичними особами – підприємцями;
  • не провадять незалежної професійної діяльності (наукової, літературної, артистичної, художньої, освітньої або викладацької, а також медичної, юридичної практики, зокрема адвокатської, нотаріальної діяльності);
  • не перебувають на обліку як безробітні.

Розмір компенсації відповідно до частини сьомої статті 13 Закону України “Про соціальні послуги” визначається з розрахунку 70 відсотків мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі за одну годину догляду за однією особою, але не більше ніж 360 годин на місяць.

Кількість осіб, яким надаються соціальні послуги з догляду на професійній основі фізичною особою, яка надає соціальні послуги з догляду на професійній основі, не обмежується, але загальна кількість годин, за які нараховується компенсація, має становити не більше ніж 360 годин на місяць.

Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі, призначається і виплачується згідно з договором.

Джерело фінансування компенсації за догляд

Згідно з підпунктом „а” пункту 4 частини першої статті 89 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) виплата компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Відповідно до роз?яснень Міністерства соціальної політики України, відповідно до статті 91 Кодексу до видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, належать видатки, зокрема, на соціальний захист та соціальне забезпечення.

Згідно з підпунктом «д» пункту 3 частини першої статті 91 Кодексу компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, можуть фінансуватися з усіх місцевих бюджетів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь