Зустріч з платниками эдиного податку І-ІV груп у Вилківській міській раді

Дата: 21.01.2022 15:15
Кількість переглядів: 694

20.01.2022 року пройшов семінар з платниками единого податку І-ІV груп в Вилківській міській раді під головуванням начальника Кілійської ДПІ ГУ ДПС в Одеській області - Івана Степановича Велікова  за участю   старших державних інспекторів Кілійської ДПІ ГУ ДПС в Одеській області -  Ганни Іванівни Кучурки, Людмили Василівни Бабенко, Наталії Василівни Болокан, голови Вилківської міської ради – Іванова Матвія Костянтиновича, першого заступника голови Вилківської міської ради – Кація Дениса Зурабовича  з таких питань:

- переваг використання електронного кабінету платника;

-  реєстрації реєстраторів розрахункових операцій (далі РРО) та програмні реєстратори розрахункових операцій  (далі ПРРО);

- декларування доходів громадян 2021 рік;

- одноразового (спеціального) добровільного декларування.

      Зокрема, щодо використання електронного кабінету доповіла Ганна Іванівна, що електронні сервіси ДПС мають низку переваг: зручність, надійність та захищеність, економія робочого часу платників податків і коштів на придбання бланків звітних документів, економія часу на уникненні черг під час подання звітності, підтвердження доставки звітності (податковий орган висилає квитанцію про отримання податкової звітності), гарантія автоматичної перевірки звітності на наявність арифметичних помилок та описок.  Більш широкий спектр послуг громадяни можуть отримати у приватній частині Електронного кабінету (особистий кабінет) – перегляд персоніфікованого податкового календаря, облікових даних платника, листування з органами ДПС, подання заяв, запитів для отримання інформації тощо.

Робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, що сертифікований у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, зокрема, безкоштовно в АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДПС.

З інформацією щодо подання звітності в електронній формі платники податків можуть ознайомитись на вебпорталі ДПС в розділі «Електронна звітність» за посиланням   https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/.

Стосовно РРО/ПРРО повідомила, що фізичні-особи підприємці  платники единого податку ІІ-ІV груп згідно з вимогами Податкового кодексу  з 01 січня 2022 року зобов’язані застосовувати  РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсяги.

Платників цікавило питання щодо реєстрації ПРРО. Реєстрація ПРРО здійснюється  на підставі Заяви про реєстрації ПРРО за формою №1-ПРРО (J/F1316604), що подається в електронній формі за основним місцем господарювання, як платника податків через Електронний кабінет. Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО. З інформацією щодо роз’яснень ПРРО можуть ознайомитись на сайте: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

Людмила Василівна Бабенко нагадала, що фізичні особи,  які протягом 2021 року отримали дохід зобов’язані подати «Декларації про майновий стан і доходи».

Доходи, які  підлягають декларуванню:

-         дохід у вигляді спадщини та подарунків;      

-        дохід від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна;

-        дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції;

-        дохід від продажу цінних паперів та корпоративних прав;

-        дохід від провадження господарської діяльності або незалежної професійної діяльності;

-        коли основна сума кредиту, прощеного кредитором за його самостійним рішенням;

-        іноземного доходу та інших доходів, які не були оподатковані протягом року.

Також повідомила про  граничні терміни подання податкової декларації про майновий стан і доходи:

09.02.2022 - для фізичних осіб - підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року).

30.04.2022 - для громадян, які зобов’язані подати декларацію (до  01 травня року, що настає за звітним).

30.04.2022- для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (до  01 травня року, що настає за звітним).

31.12.2022 - для громадян, які мають право на податкову знижку (по 31 грудня (включно)  наступного за звітним податкового року).    

30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності – для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням.

не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду – для платників податку - резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання.

 Начальник Кілійської ДПІ Іван Степанович Веліков нагадав що тривае   добровільне одноразове декларування. Із задекларованих  активів громадянин повинен буде сплатити збір, зокрема 5% щодо валютних цінностей на рахунках  у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9% щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Фото без описуФото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь