Карликова сажка пшениці - Tilletia controversa Kuehn.

Дата: 24.01.2022 15:43
Кількість переглядів: 1422

Шановні аграрії Вилківської ОТГ.

      Останнім часом Україна експортує дуже багато ячменю, сої, кукурудзи до Китайської  Народної Республіки. Ціни на продукцію заохочують виробників до співробітництва. Але до експортної продукції виставляється певний перелік фітосанітарних вимог. Продукція має бути вирощеною  на ділянках, або місцях виробництва вільних від регульованих ( карантинних) шкідливих організмів. Під час вегетації проводяться обстеження посівів, зразки рослин направляються на дослідження  до фітосанітарної лабораторії, де методом полімеразно-ланцюгової реакції визначається наявність хвороб. Однією з хвороб рослин, відсутність якої є обов’язковою для експорту до КНР – це карликова сажка пшениці.

Карликова сажка пшениці - Tilletia controversa Kuehn

Збудником є гриб Tilletia controversa Kuehn.

Поширення. Крім озимої пшениціТ. controversa уражує дикорослі злаки (за винятком пирію). На ярій пшениці хвороба не виявлена. Поширена переважно в західних областях України.

 

Шкідливість. Карликова сажка більш шкідлива, ніж тверда. Уражені посіви практично не дають врожаю.

Ознаки ураження. За зовнішніми ознаками хвороба дуже схожа з твердою сажкою, але відрізняється від неї біологічними та екологічними особливостями. У хворих рослин виявляються симптоми карликовості, вони дуже кущаться, утворюючи до 30 стебел і більше. Довжина таких стебел, як правило, в 2-4 рази менша, ніж у здорових рослин. Уражений колос щільніший, вкорочений, іноді не виходить з піхви верхнього листка, у деяких випадках на високому агрофоні спостерігається галуження колоса.Теліоспори кулястої форми, діаметром 19-27 мкм. Оболонка їх коричнева, з добре вираженою сітчастістю. Життєздатність зберігають до 7-9 років.

 

Розвиток хвороби. В період збирання пшениці сажкові мішечки руйнуються, теліоспори за спорюють насіння та осипаються на ґрунт. Спори карликової сажки проростають тільки на поверхні ґрунту.Для проростання спор та утворення інфекційного міцелія необхідна температура від 0?С до +5?С протягом 3-5 тижнів та слабке освітлення (100-150 лк). Зараження озимої пшениці відбувається у поверхні ґрунту в момент появи сходів і до початку виходу в трубку.

Збудник системно розвивається в інфікованій рослині і досягає зав’язі. По мірі розвитку міцелій в колосі трансформується в темні щільні фрагменти, з яких в подальшому формуються теліоспори.

Джерела інфекції. Заспорене насіння, ґрунт. Резерваторами інфекції можуть бути також дикі злаки. Зараження рослин відбувається до початку виходу в трубку, особливо на площах з мілким загортанням насіння.

 

Заходи захисту. Високоефективним є дотримання сівозміни; відмова від дуже ранніх строків посіву; протруювання насіння (Венцедор, Діксіл Ультра); знищення злакових бур’янів – резерваторів інфекції.

 

Шановні колеги. Якщо якимось чином у Вас випаде можливість експортувати свою продукцію до КНР, знайомство з нашою службою буде обов’язковим . Як я вже казав посіви будуть обстежені, до лабораторії будуть направлені зразки рослин. На підставі пакету документів посівам буде присвоєно офіційний статус ділянок, або місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів. Бажаю Вам вдачі, бо дуже тяжко виростити врожай, але ще не менш тяжче його вигідно продати.

Фото без опису???????

 

 

 

Демидов О.П. – головний  спеціаліст відділу карантину рослин, управління фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, державний фітосанітарний інспектор.

067 7799741


« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних