Повноваження громад щодо оформлення допомоги ВПО на дитину, яка прибула без супроводу батьків: роз’яснення АМУ

Дата: 13.05.2022 09:46
Кількість переглядів: 458

Фото без опису

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

ВИЛКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ІНФОРМУЄ

Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затверджений постановою Кабміну №332, встановлює особливості подачі документів та отримання допомоги на проживання ВПО з числа малолітніх дітей (неповнолітня дитина має право самостійно звернутися за призначенням допомоги). Заяву про виплату допомоги малолітній дитині (до 14 років), яка прибула без супроводу законного представника, може подавати від її імені:

  • особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (у тому числі хрещені батьки), за наявності документа, що підтверджує сімейні, родинні зв’язки особи з дитиною, виданого службою у справах дітей за місцем звернення;
  • особа, яку батьки або інші законні представники уповноважили супроводжувати дитину, що підтверджується письмовою заявою одного із законних представників, завіреною органом опіки та піклування;
  • особа, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину, яка залишилися без батьківського піклування (за наявності копії наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування).

Представник дитини може подати заяву від її імені до органів соцзахисту райдержадміністрацій та міських рад, уповноважених посадових осіб громад або центру надання адміністративних послуг.  Звертаємо увагу, що виплата допомоги малолітній дитині здійснюється починаючи з березня 2022 р. у разі звернення за її наданням до 15 травня включно!

Щодо підтвердження сімейних, родинних зв’язків особи з дитиною

Родинні відносини (споріднення) – кровний зв`язок між людьми, з наявністю якого закон пов`язує виникнення, зміну чи припинення прав та обов`язків. Правове значення має як пряме споріднення так і не пряме (бокове), коли родинні зв`язки виникають за наявності спільного пращура (родоначальника). Виходячи з норм Цивільного кодексу України поняттями «родичі», «родинні стосунки» охоплюється коло осіб, які пов`язані між собою певним ступенем споріднення. Такими особами можуть бути близькі родичі за походженням, зокрема, батьки, діти, баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, брат та сестра (повнорідні і неповнорідні), двоюрідні брати та сестри, тітка, дядько, племінниця, племінник. Усиновлений та усиновлювач прирівнюються до родичів за походженням.

Законодавство України не встановлює вичерпного переліку документів, які підтверджують родинні стосунки, а тому вони визначаються в кожному випадку окремо, в залежності від ступеня їх споріднення. Такими документами відповідно до роз’яснення Мінсоцполітики можуть бути, зокрема:

  • свідоцтво про народження дитини, його копія та / або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян;
  • свідоцтво про народження одного з батьків дитини або його копія (для баби, діда);
  • свідоцтво про народження брата, сестри або його копія, свідоцтво про шлюб із одним із батьків дитини або його копія (для мачухи, вітчима) та, при необхідності, документ про зміну такими особами прізвища, власного імені або по батькові (зокрема, свідоцтво про шлюб, свідоцтво або рішення суду про розірвання шлюбу);
  • витяг з Державною реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб з відміткою про розірвання шлюбу;
  • свідоцтво або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про зміну імені.

Служба у справах дітей на підставі поданих документів видає довідку про наявність родинних зв’язків. Форма довідки на визначена законодавством та є довільною.

Щодо тимчасового влаштування дитини, яка залишилися без батьківського піклування

Тимчасове влаштування дітей, які залишились без батьківського піклування, проводиться відповідно до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженому постановою Кабміну №866. Тимчасове влаштування такої дитини проводять у межах компетенції служба у справах дітей та уповноважений орган Національної поліції за місцем виявлення дитини. Така дитина може бути влаштована у:

  • сім’ю родичів, знайомих;
  • сім’ю патронатного вихователя;
  • притулок для дітей служби у справах дітей;
  • центр соціально-психологічної реабілітації дітей;
  • центр соціальної підтримки дітей та сімей;
  • соціально-реабілітаційний центр (дитяче містечко);
  • будинок дитини, дитячий будинок-інтернат системи соціального захисту населення;
  • стаціонарну службу (відділення) центру соціальних служб, що здійснює соціально-психологічну реабілітацію дітей;
  • стаціонарну службу (відділення) соціально-психологічної реабілітації дітей (надання послуги соціально-психологічної реабілітації дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах) центру надання соціальних послуг.

Підставою для тимчасового перебування дитини в сім’ї родичів або інших осіб, з якими у неї склалися близькі стосунки, є наказ служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини, виданий на підставі:

  • заяви особи про надання згоди на тимчасове влаштування в її сім’ю дитини, а також копія паспортного документа або посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або довідки про звернення за захистом в Україні. У разі подання копії паспортного документа іноземця до неї додається копія посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні;
  • акта обстеження умов проживання особи;
  • згоди дитини (якщо вона може висловити свою думку) у вигляді її письмової заяви, написаної власноручно в присутності посадової особи, яка приймає документи, про що робиться відмітка на заяві із зазначенням прізвища, імені, по батькові, підпису посадової особи та дати (якщо дитина не може дати письмової згоди, про форму та зміст такої згоди посадова особа, яка приймає документи, складає акт за формою, встановленою Мінсоцполітики);
  • письмової згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом із особою, яка надала згоду на тимчасове влаштування в її сім’ю дитини для проживання на одній житловій площі, написаної власноручно в присутності посадової особи, яка приймає документи, про що на заяві робиться відмітка із зазначенням прізвища, імені, по батькові, підпису посадової особи та дати.

Форма наказу про тимчасове влаштування дитини на визначена законодавством та є довільною. Якщо служба у справах дітей не є юридичною особою та її керівник не уповноважений видавати накази, у такому випадку рекомендуємо видавати наказ керівника відповідного виконавчого органу, у структурі якого діє служба, або розпорядження сільського/селищного/міського голови.

Щодо відкриття рахунку в банку

Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам визначено, що виплата допомоги такій дитині здійснюється на поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги “єПідтримка” або на номер банківського рахунка (за стандартом IBAN) заявника.

На сьогодні (11.05.2022) державні бази даних не дають можливості представникам дітей, які не є ВПО, отримувати кошти на свій рахунок. Проте, органи державної влади планує найближчим часом вирішити цю проблему. Пропонуємо розглянути альтернативний варіант – відкриття рахунку на дитину за відповідним зверненням представника.

Асоціація міст України звертає увагу, що при організації захисту дітей органи місцевого самоврядування повинні керуватись виключно принципом найкращого забезпечення інтересів дітей.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь