Головне управління ДПС в Одеській області інформує

Дата: 28.10.2022 14:39
Кількість переглядів: 178

Фото без опису

Інформаційно - роз’яснювальна компанія з одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб

 

 Кілійська ДПІ ГУ ДПС в Одеській області нагадує, що продовжено термін подання одноразових (спеціальних) добровільних декларацій згідно з Законом України від 15.08.2022 №2516-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройної агресії та забезпеченні національної безпеки України»  до 1 березня 2023 року.

Одноразове добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною п.3 підрозділу 9(4) Податкового кодексу України, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної   особи були одержані фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь – якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Одноразове добровільне декларування – це право на цивілізовану легалізацію активів, які були приховані від оподаткування.

Держава дає можливість повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг. Це можуть зробити, наприклад, ті, хто отримував зарплату у конверті, працював без оформлення трудових відносин тощо.

Громадяни можуть задекларувати свої активи, з яких не були сплачені податки, за ставками 5% (загальна ставка), 9% (для закордонних активів), 2,5%(для активів у вигляді ОВДП) та крім того, можуть обрати альтернативні ставки 6%, 11,5%, 3% відповідно, з можливістю сплати податкового зобов’язання трьома рівними частинами.

У разі вибору декларантом, який подав одноразову  добровільну декларацію після 31 серпня 2022 року, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору з одноразового добровільного декларування здійснюється декларантом у такому порядку: першого платежу  - протягом 3 календарних днів з дати подання ОД; другого платежу – до 1 травня 2024 року; третього платежу – до 1 травня 2025 року.

Одноразова добровільна декларація подається декларантом виключно в електронній формі. Сплачений одноразовий збір у рамках податкової амністії йде до державного бюджету, з якого фінансується обороноздатність України.

Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком  фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування активів,  з  яких не були сплачені податки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь