Службі пробації України - 8 років

Дата: 03.02.2023 09:19
Кількість переглядів: 169

Фото без опису

Цьогоріч, 5 лютого в системі виконання покарань відзначатиметься восьма річниця прийняття Закону України «Про пробацію». У світі вона існує вже більше 200-та років, але для України це відносно нова система, адже Закон «Про пробацію» був ухвалений 5 лютого 2015 року, таким чином, Верховна Рада України схвалила реальний крок у сфері наближення юстиції України до міжнародних стандартів і впровадження у державі принципово нової системи заходів кримінально-правового характеру, покликаних у першу чергу забезпечити безпеку суспільства.
Прийняття Закону України «Про пробацію» стало гарантом правового забезпечення для осіб, які вчинили правопорушення - отримати можливість відбувати покарання без ізоляції від суспільства, брати участь у соціальних видах діяльності, отримувати кваліфіковану допомогу у вирішенні своїх життєвих питань та почувати себе захищеними. На жаль, не всі задумуються, що ізоляція від суспільства не є вирішенням проблеми. Загальновідомий факт – в’язниця не виправляє правопорушника. Адже відбувши строк за тюремними мурами, особа, яка вчинила злочин, повернеться назад у нашу громаду, знову буде нашим сусідом і ходитиме поруч з нашими рідними та близькими, проте, перебуваючи тривалий час в ізоляції від суспільства, така особа втрачає соціальні зв’язки, навички самостійно вирішувати свої проблеми, після звільнення з установ виконання покарань не може працевлаштуватися, і як наслідок – вчиняє новий злочин.
 Безпека суспільства в Кілійській та Вилківській громадах Ізмаїльського району є найпершою складовою метою діяльності Ізмаїльського районного відділу №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській  області.  
Пробація не просто контролює поведінку правопорушників, але й надає їм необхідну підтримку. В основі – індивідуальний підхід до кожної людини, аби за допомогою спеціальних так званих інструментів пробації виявити
проблеми, які найімовірніше призвели до вчинення правопорушення, та розробити і реалізувати комплекс заходів, у тому числі соціально-виховного характеру. Правильно визначена проблема дає розуміння, чому людина так живе, з ким спілкується і чому вчинила злочин. Аби попередити подібну поведінку у майбутньому, треба докласти зусиль, аби змінити ситуацію нині.
Одним з головних чинників, які можуть забезпечити виконання уповноваженими органами пробації покладених на них завдань і функцій, є налагодження тісної співпраці з органами місцевої влади, підприємствами та установами різних форм власності, громадянським суспільством у лиці волонтерів.

  Служба пробації разом зі спеціалістами різних служб та організацій, причетних до виконання вищезазначених завдань, прагне переконати правопорушника стосовно скоєного злочину, спонукати його зрозуміти всі негативні наслідки, показати, як у подальшому можна уникнути протиправних дій. Така спільна робота для суспільства та громади - це захист від протиправних дій по відношенню до їх статків, життя та гідності.
Напередодні цієї дати працівники Ізмаїльського районного відділу №2 з питань пробації на базі КНП «Кілійська публічна бібліотека» провели інформаційно-просвітницький захід для суб’єктів пробації відділу. Метою даного заходу є допомога засудженим у вмінні знайти правильний шлях для подальшого розвитку та правильного соціального адаптування у суспільстві. Проведення подібних заходів допомагає в пристосуванні людини до життя в новому співтоваристві, уміння встановлювати контакт в різних ситуаціях при спілкуванні, а також в становленні на шлях виправлення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь