Шановні аграрії Вилківської громади!!!

Дата: 02.03.2023 09:57
Кількість переглядів: 115

Фото без опису

Як фахівець землеробства з тривалим досвідом я вже сьогодні спостерігаю що на деяких посівах озимих, які розміщені після стерневих попередників, з’являються ознаки пошкодження хлібною жужелицею. Поки це ще невеличкі ділянки, але як кажуть у таких випадках – « процес пішов». Якщо негайно не звернути на це увагу і не прийняти заходів на знищення жужелиці, можна втратити все. Відносно м’яка  зима  дуже допомогла зберегтись сходам озимини, та немає добра без лиха – природа створила ідеальні умови для шкідників та хвороб рослин. Саме на цьому я і хочу зосередити Вашу увагу.

 Господарство справа така – якщо запізнився у одному,  то запізнився у  всьому.

Марк Порцій Катон ( античний агроном)

Фото без опису

 

Жовта іржа злаків

Навесні на нижніх, а потім і на верхніх листках з'являються дрібні поздовжні смуги лимонно-жовтих пустул, оточених хлоротичною тканиною. Пустули розташовуються пунктирними лініями строго лінійно вздовж жилок листа з верхньої та нижньої сторіні лістка і досягають іноді довжини близько 10 см. На час цвітіння або молочної стиглості велика частина листя жовтіє, всихає і опадає. Зернівки стають щуплими і легковагими. Спори дають декілька генерацій за літо. Зимує збудник жовтої іржі у вигляді уредоміцелія в озимих посівах і на багаторічних диких злаках. Можливе збереження збудника в насіннєвому матеріалі. Проростають урединиоспор при 0°С (оптимальна - 8-15°С). Захворювання розвивається при високій вологості і помірній температурі (прохолодні весна і перша половина літа), а також частому випаданні опадів в період колосіння.

Ознаки хвороби:  Xapaктepними cимптoмaми xвopoби є лiнiйнe poзтaшyвaння спор нa лиcткax, якi yтвopюють лимoннo-жoвтi дoвгacтi cмyги y виглядi пyнктиpниx ліній. Ocoбливo шкiдливe ypaжeння чacтин колоса. Зepнo нe нaливaєтьcя, пiдcиxaє, cтaє щyплим i легким. Пiзнiшe в мicцяx ypaжeння пiд eпiдepмicoм фopмyютьcя тeмнo-бypi, мaйжe чopнi, плями

Розвиток:  Зимyє збyдник мiцeлiєм нa пociвax, пaдaлицi, дикopocлиx злaкax. Oптимaльнa тeмпepaтypa для пpopocтaння cпop +11..+13°C. Poзвиткy cпpияє м'якa зимa, вoлoгa тa пpoxoлoднa пoгoдa нaвecні i в пepшій пoлoвині літа. Джepeлaми iнфeкції є ypaжeнi xвоpoбoю дикi злaки, пaдaлиця, пociви зepнoвиx колосових. Пpи cильнoмy poзвиткy xвopoби нeдoбopи вpoжaю мoжyть cтaнoвити 20% i більше. Змeншeнню шкiдливocтi xвopoби cпpияють виpoщyвaння cтiйкиx copтiв, знищeння пaдaлицi, дикopocлиx злaкiв, oбpoбки пociвiв фунгіцидами.

Пошкоджують:  Характерний прояв ураження — лимонно-жовті довгасті смуги у вигляді пунктирних ліній, що складаються з урединій. Іноді вони розміщуються скупченими групами, утворюючи на листках щось подібне до плям, оточених хлорозом. Пізніше у місцях ураження утворюються темно-бурі або майже чорні телії, що не проривають епідермісу. Захворювання виявляють у роки з прохолодним літом, частіше у північних і західних районах України на багатьох злаках, але найбільшої шкоди воно завдає пшениці. Жовта іржа проявляється на листках, піхвах, інколи на стеблах, остюках, колоскових лусочках і навіть на випуклих частинах зерна.

Поширення:  Зycтpiчaєтьcя пoвcюди.

Стеблова іржа злаків (лінійна)

Іржа стеблова вражає хлібні злаки. Спричиняє це захворювання дводомний гриб Puccinia graminis, котрий паразитує на вегетуючих рослинах. У якості проміжного господаря Puccinia graminis виступає барбарис. У збудника хвороби виявлено декілька сотень різних рас.

Фото без опису

Поширення іржі стеблової

Оптимальні умови розвитку іржі стеблової складаються у теплих вологих умовах. Це захворювання поширене по всій території України.

Шкодочинність іржі стеблової

У хлібних злаків вражаються листові піхви, стебла, а також колоскові лусочки. Уражені рослини швидше втрачають вологу і раніше дозрівають, що негативно впливає на врожайність та якість. В разі сильного зараження пшениці, посіви можуть вилягати. Якщо стебло вражене безпосередньо під колосом, то це призводить до істотної втрати врожаю – до 50-60%. Зерно стає щуплим і його якість сильно погіршується.

Заходи захисту рослин від іржи 

Знищення пожнивних злакових бур'янів і падалиці в післязбиральний період.

Сівши озимих культур у другій половині оптимальних строків. Найбільш ранні посіви можуть бути резерваторами інфекції на наступний рік.

Збалансоване внесення мінеральних добрив.

Протруювання насіння, так як частина інфекції може зберігатися на їх поверхні.

Обробка посівів фунгіцидами проводиться при 1% і більше ураженої поверхні листової пластинки. Необхідно відзначити, що ефективність фунгіцидів у боротьбі зі збудником іржі в порівнянні з іншими видами значно нижче. Впливають на такий результат більш ранній період спороношення і зараження рослин, дифузне поширення грибниці в рослині. Підвищується ефективність хімічної обробки проти іржі при використанні фунгіцидів системної дії.

 Шановні колеги.  Якщо не Ваших посівах озимих з’являться  перші ознаки ураження рослин хворобами, то потрібно негайно розпочинати заходи з боротьби.  Своєчасно проведені заходи допоможуть суттєво зменшити шкоду. Якщо забажаєте за потрібне звернутись до мене за порадами або консультаціями – мій телефон

067 7799741

З повагою та найкращими побажаннями.

Демидов О.П. – головний  спеціаліст відділу карантину рослин, управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, державний фітосанітарний інспектор. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь