Шановні аграрії Вилківської громади!!!

Дата: 04.04.2023 16:30
Кількість переглядів: 136

 

Шановні  керівники  сільськогосподарських підприємств  Ізмаїльського району усіх форм власності. У серпні 2018 року на території Ізмаїльського району (острів Кислицький) було виявлено дорослих самців західного кукурудзяного жука. Беручи до уваги той факт, що він розповсюджується зі швидкістю 50 кілометрів на рік, то рано чи пізно його треба було очікувати  по всій території району.  У серпні 2022 року на полях СК « АГРОПРОГРЕСС»     ( с. Приморське) у феромонних пастках  також було виявлено дорослих жуків, запроваджено карантинний режим.  Особливо це стосується керівників  сільськогосподарських господарств, які знаходяться на землях вже створеної Вилківської  міської об’єднаної територіальної громади ( с. Мирне, с. Приморське) де кукурудза вирощуються на зрошувальних землях. Ця до недавнього часу невідома Вам  комаха, розповсюджена майже по всій Північній Америці, окупувала Західну Європу та декілька областей України. Тому, нам з Вами необхідно вивчити біологічні властивості цього небезпечного карантинного шкідника та заходи боротьби з ним.

Розпочався квітень місяць 2023 року. Протягом  зими, весни випало достатньо опадів. Це дає можливість висівати кукурудзу навіть на богарних землях .Але треба  уникати розміщення посівів кукурудзи шляхом монокультури. Висівання кукурудзи по іншим попередникам – це запорука уникнути ураження посівів і зведення до мінімуму збитків.

 

Біологічні особливості:

Личинки жука брудно-білого кольору, зморшкуваті, з коричневою головною капсулою, дорослі до 10-13 мм довжиною. Живляться тільки корінням кукурудзи (приблизно 30 днів), пошкоджують спочатку з периферійної зони до стебла, що призводить до полягання кукурудзи у вигляді «гусячої шиї», і відповідно до загибелі рослин.

Західний кукурудзяний жук схожий на колорадського, але менший. Доросла комаха (імаго), має розміри 2,2-6,8 мм. Тіло видовжене, жовтувато-коричневе. На надкрилах проходять три темні повздовжні смуги на жовтувато-зеленому фоні, які в самців можуть зливатися. Живляться жуки, пилком, маточковими стовпчиками, незрілим зерном та листям кукурудзи, а також пилком інших рослин із родини гарбузових, бобових, злакових та складноцвітих. Пік відкладання яєць настає в середині липня і триває до кінця серпня.

Зимує у стадії яйця, витримуючи температуру до -10 С.

 Личинки, які відроджуються з яєць, здатні у пошуках корму долати відстань до 50 см. У випадку щільності та сухості ґрунту, зростає кількість загиблих личинок. Живляться молоді личинки кореневими волосками та тканинами коренів рослин. Стадія лялечки триває 5-10 днів. Основна маса лялечок міститься в приповерхневому шарі ґрунтуїх розвиток становить 2-3 дні.

  Імаго живляться приймочками на молодих качанах кукурудзи, об`їдаючи їх до вигляду щітки, також знищують і молоде зерно качанів кукурудзи та паренхіму листка. Тривалість життя самки – 19-126 днів, вони встигають відкласти у ґрунт від 500 до 1000 яєць. Імаго віддають перевагу температурі вище +10С і вологим ділянкам. Низька температура, дренаж, рихлення ґрунту, знищують яйця у стані сплячки. Дорослі особини найбільш активні на світанку та у сутінках.

  Ознаки пошкодження:

  Імаго( доросла комаха) живиться листками, пилком та верхівками качанів, молоді дорослі особини – листками у період цвітіння. Білуваті повздовжні смуги на листках, вказують на їх пошкодження. Коли зникає пилок та пасма засихають, дорослі особини перелітають на поля кукурудзи пізніших строків посіву.

Оскільки личинки живляться коренями рослин, сильно вражені рослини внуть і передчасно засихають під час посушливих періодів. Стебло деформується. Рослини вилягають, якщо коренева система зруйнована більше, ніж на 50%.

В пошуках корму перелітають на поля кукурудзи. На нові території перелітають в основному самки. Найбільш активне переміщення 2-3 год на світанку і 2-3 год перед заходом сонця.

 ЗАХОДИ БОРОТЬБИ:

            Агротехнчні:

- Дотримання сівозмін, повна відмова від  монокультури кукурудзи.

- Висівати  кукурудзу на одному місці не частіше ніж 1 раз за 3-4  роки (не розміщувати поруч з посівами минулого року).

- Зяблева оранка, яка буде вивертати наверх яйця жука та сприяти їх вимерзанню.

Хімічні:

-Обов’язкове  протруєння насіння  рекомендованими  протруйниками  інсектицидної

дії.

випадках появи на вегетуючих рослинах дорослих комах, хімічна обробка посівів

(перша – для профілактики крайова, а при необхідності усі посіви) інсектицидами

системної дії.

-Внесення пестицидів  у грунт,  при наявності великої кількості жуків.

Успішне і правильне проведення усіх заходів боротьби,  буде сприяти зведенню до мінімуму збитків, від цього дуже небезпечного карантинного шкідника.

Демидов О.П. – головний  спеціаліст відділу карантину рослин, управління фітосанітарної безпеки, Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, державний фітосанітарний інспектор.

 

P.S. Шановні колеги, при перших ознаках ушкодження рослин, але також  при наймалішій підозрі, звертайтесь по телефону 067 7799741. Фахівці державної фітосанітарної  служби оперативно нададуть Вам допомогу в обстеженні, виявленні, локалізації та ліквідації цього непроханого візитера 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь