ШАНОВНІ АГРАРІЇ ВИЛКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ!!!

Дата: 23.05.2023 16:07
Кількість переглядів: 79

Останнім часом Україна експортує дуже багато аграрної продукції  до краї ЄС, Близького Сходу, Індії  та Китаю ( КНР). Ціни на продукцію заохочують зернотрейдерів та виробників до співробітництва. Але до експортної продукції виставляється певний перелік фітосанітарних вимог. Продукція має бути вирощеною  на ділянках, або місцях виробництва вільних від регульованих ( карантинних) шкідливих організмів. Під час вегетації проводяться обстеження посівів, зразки рослин направляються на дослідження до фітосанітарної лабораторії, де методом полімеразно-ланцюгової реакції визначається наявність хвороб. Однією з хвороб рослин, відсутність якої є обов’язковою для експорту до КНР – це карликова сажка пшениці. Під час відвантаження на експорт до вишезаначених країн продукція проходить ретельний фітосанітаний контроль фахівцями нашої служби, про що свідчать позитивні висновки  фітосанітарних експертиз. Але інколи державні фітосанітарні служби країн – імпортерів виявляють  шкідливий організм – карликову сажку пшениці і надсилають відповідні нотифікаційні повідомлення. При самому ретельному догляді продукції під час ії відвантаження ніхто не може дати гарантії відсутності шкідливих організмів якщо с/г виробники не будуть суворо  дотримуватись технології вирощування культур під час вегетації. Трохи більше місяця  залишилось до початку жнив, вироблену продукцію потрібно продати. Якість продукції – це гарантія ії реалізації по високим цінам.                                            Карликова сажка пшениці - Tilletia controversa Kuehn.

Збудником є гриб Tilletia controversa Kuehn.

Поширення. Крім озимих пшениці та ячменю  Т. controversa уражує дикорослі злаки (за винятком пирію). На ярій пшениці хвороба не виявлена. Поширена переважно в західних областях України.

 

Шкідливість. Карликова сажка більш шкідлива, ніж тверда. Уражені посіви практично не дають врожаю.

 

Ознаки ураження. За зовнішніми ознаками хвороба дуже схожа з твердою сажкою, але відрізняється від неї біологічними та екологічними особливостями. У хворих рослин виявляються симптоми карликовості, вони дуже кущаться, утворюючи до 30 стебел і більше. Довжина таких стебел, як правило, в 2-4 рази менша, ніж у здорових рослин. Уражений колос щільніший, вкорочений, іноді не виходить з піхви верхнього листка, у деяких випадках на високому агрофоні спостерігається галуження колосаеліоспори кулястої форми, діаметром 19-27 мкм. Оболонка їх коричнева, з добре вираженою сітчастістю. Життєздатність зберігають до 7-9 років.

 

Розвиток хвороби. В період збирання пшениці сажкові мішечки руйнуються, теліоспори за спорюють насіння та осипаються на ґрунт. Спори карликової сажки проростають тільки на поверхні ґрунтуля проростання спор та утворення інфекційного міцелія необхідна температура від 0˚С до +5˚С протягом 3-5 тижнів та слабке освітлення (100-150 лк). Зараження озимої пшениці відбувається у поверхні ґрунту в момент появи сходів і до початку виходу в трубку.

Збудник системно розвивається в інфікованій рослині і досягає зав’язі. По мірі розвитку міцелій в колосі трансформується в темні щільні фрагменти, з яких в подальшому формуються теліоспори. Уражені карликовою сажкою посіви практично не дають врожаю. У хворих рослин виявляються симптоми карликовості, вони дуже кущаться, утворюючи до 30 стебел і більше. Довжина таких стебел, як правило, в 2-4 рази менша, ніж у здорових рослин. Уражений колос щільніший, вкорочений, у деяких випадках на високому агрофоні спостерігається галуження колоса.

Джерела інфекції. Заспорене насіння, ґрунт. Резерваторами інфекції можуть бути також дикі злаки. Зараження рослин відбувається до початку виходу в трубку, особливо на площах з мілким загортанням насіння.

 

Заходи захисту. Високоефективним є дотримання сівозміни; відмова від дуже ранніх строків посіву; протруювання насіння (Венцедор, Діксіл Ультра); знищення злакових бур’янів – резерваторів інфекції.

  

Шановні колеги. Якщо якимось чином у Вас випаде можливість експортувати свою продукцію до КНР, знайомство з нашою службою буде обов’язковим . Як я вже казав посіви будуть обстежені, до лабораторії будуть направлені зразки рослин. На підставі пакету документів посівам буде присвоєно офіційний статус ділянок, або місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів. Бажаю Вам вдачі, бо дуже тяжко виростити врожай, але ще не менш тяжче його вигідно продати.

Демидов О.П. – головний  спеціаліст відділу карантину рослин, управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, державний фітосанітарний інспектор.

067 7799741


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь