ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ВИЛКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ!

Дата: 15.06.2023 11:22
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

Навколишнє середовище, яке оточує людину дає їй можливість існувати. Це повітря, вода, продукти харчування , одяг  та інше. Але на превеликий жаль далеко не все біля нас буває корисним та безпечним. Хочу декілька слів сказати про рослини. Ви вже багато чули та читали про Амброзію полинолисту. В України вона офіційно признана шкідливим карантинним організмом. Але не меншої шкоди завдає ії брат Болиголов плямистий. Багато років тому, коли переважна більшість земельних угідь оброблялась такими землевласниками як колгоспи, радгоспи, кожен клаптик землі був під ретельним наглядом і не допускалось розповсюдження шкідливих бур’янів. Останнім часом коли по селам можна побачити багато занедбаних домівок, земельних ділянок, для Болиголова настали золоті часи. Інколи складається таке враження що його вирощують на ділянках спеціально для якоїсь мети.

І так Болиголов плямистий    -   Conium maculatum L.( Лат.)                         одна з найбільш отруйних рослин. Особливо  отруйний у період цвітіння — початок плодоносіння.

Болиголов у легендах:  Раніше траву болиголова використовували для отруєння засуджених. Згідно з даними грецького філософа ПлатонаСократ був отруєний болиголовом.

Народні назви 

Блекіт, буглав, бугила, дегтярка, свиняча вош, свистульник, свистуля, сикавка, болиголова.

Морфологічна характеристика: 

Дворічна трав'яниста рослина. На першому році надземна частина болиголова складається тільки з пучків прикореневих листківСтебло гіллясте, борозенчасте, цілком голе, виростає на другий рік, буває заввишки понад 3 м. Листки голі, перисті, на довгих черешках, з невеликими піхвами; листочки яйцевидно-овальні, розсіченіКвітки білі. Цвіте в травні — вересні. Медовий запах квіток приваблює бджіл, але нектар і пилок отруйні для них. Крім того ефірні масла, які виділяє рослина під час цвітіння можуть вдихатися людиною і викликати сильний головний біль – звідки і назва рослини. У окремих випадках молоді рослини можуть поїдатися худобою, викликаючи при цьому отруєння тварин та молока. Через отруйність рослини її рекомендується знищувати.[1]Росте як бур'ян у садах, на городах, по чагарниках, біля шляхів.

Перші ознаки отруєння: тахікардія; підвищення артеріального тиску; нудота; збудження; збільшення зіниць, запір.При виявленні цих ознак слід прийняти активоване вугілля та випити дві склянки теплого молока з невеликою кількістю марганцівки. І негайно викликати лікаря.

Заходи боротьби: Механічне  знищення вогнищ Болиголова скошуванням, що дає не дуже позитивний ефект, бо рослини відростають знову. Більш значних  результатів  можна досягти при застосуванні гербіциду Раундап. Пам’ятайте що чиста від бур’янів садиба це не тільки приємний вигляд , але і запорука Вашого здоров’я.

Демидов О.П.

Головний спеціаліст відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного Управління Держпродспоживслужби в Одеській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь