УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ІНФОРМУЄ

Дата: 08.08.2023 16:34
Кількість переглядів: 111

Фото без опису

ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Із 2000 видів грибів в Україні, їстівними вважаються майже 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основні симптоми з’явились у постраждалих через 2-3 години після вживання грибів.

Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання; ріжучі болі в животі; рідкий стул; слабкість, запаморочення; зниження пульсу; підвищення температури тіла; судоми; холодні руки та ноги з причини відтоку крові від кінцівок; поява галюцинацій та марення. Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!

Найголовніше - терміново телефонуйте «103».

Якщо є можливістьпромийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).  

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продуктице може прискорити всмоктування токсинів.

Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельнонебезпечно.

Пам*ятайте, навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку.

Щоб уникнути отруєння, треба дотримуватись певних правил:

- Відмовтеся від споживання дикорослих грибівЗамініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.

- Не купуйте гриби на стихійних ринках.

- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.

- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

- Не беріть занадто молоді чи старі грибиЇх легко переплутати з отруйними.

- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територійГриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.

- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів

- Ніколи не куштуйте сирі гриби.

- Вдома ще раз ретельно перевірте грибиУсі сумнівні слід викинути.

- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

І бувайте здорові!

 

 

 

Заступник начальника відділу державного

нагляду за дотриманням санітарного 

законодавства  Ізмаїльського  районного

управління Головного управління

Держпродспоживслужби

в Одеській області                                                                 Роман ШАЛАР     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь