Допоможіть іншим допомагати собі

Дата: 26.09.2023 09:04
Кількість переглядів: 83

Фото без опису

Під час кризової ситуації більшість із нас може відчувати розгубленість і безпорадність. У якийсь момент може здатися, що людина втрачає повний контроль над власним життям. Завдання помічника —показати, що попри дію надпотужного стресового чинника, залишаються речі та справи, які лежать у полі нашого контролю.

Тому важливо не  знерухомити людину поруч у її діяльності, узявши всю відповідальність та прийняття рішень на себе, а навпаки — активізувати контроль за відповідними речима в житті людини в межах її впливу.

Найкращий спосіб підтримки —допомагати людям допомагати самим собі. У такий спосіб у вас буде більше енергії та часу допомагати іншим.

Метод «стій-думай-дій» можна застосовувати задля підтримки та допомоги іншим упоратися з власними потребами.

Стій

Попросіть людину зупинитися та перелічити її наявні проблеми (їх можна записати). Попросіть вибрати одну проблему, з якою можна щось зробити.

Думай

Попросіть людину придумати якомога більше різних способів вирішення цієї проблеми. Спробуйте придумати щонайменше 2 або 3 різні варіанти. Такі питання можуть допомогти:

— Що ви робили раніше, щоб подолати подібні проблеми?

— Чи є хтось, до кого ви можете звернутися, хто може допомогти у вирішенні цієї проблеми (наприклад, близькі, друзі або організації)?

— Чи були подібні проблеми у знайомих людей? Як їм вдалося їх вирішити?

— Які плюси і мінуси кожного з ваших можливих рішень?

Дій

Попросіть людину обрати один із варіантів зі списку можливих рішень, який можна спробувати. Переконайтеся, що варіант безпечний для людини та інших, якщо вони його реалізують. Деяким людям може знадобитися підтримка, щоб розбити їхнє рішення на практичні кроки. Якщо рішення, яке вони обрали, не допомагає, людина може повернутися до списку та спробувати інше рішення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь