До уваги роботодавців! За облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю надається компенсація!

Дата: 13.10.2023 11:42
Кількість переглядів: 95

Фото без опису

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2023 № 893 «Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю» затверджено Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю (далі - Порядок  893)  згідно з яким роботодавець, що працевлаштував людину з інвалідністю та підготував для неї робоче місце, має можливість отримати компенсацію вартості облаштування такого місця. 

Головна мета програмипосилити зацікавленість роботодавців до працевлаштування людей з інвалідністю і, в свою чергу, надати можливість обмежено придатним громадянам повернутися до активної зайнятості та соціалізуватися

Виплачується компенсація в розмірі фактичних витрат роботодавця за облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю, але не вище граничного розміру компенсації. Граничний розмір компенсації не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання, для осіб з інвалідністю І групи (у 2023 році до 100,5 тис грн), 10 розмірів мінімальної заробітної плати  для осіб з інвалідністю ІІ групи 2023 році до 67 тис грн).

Компенсуватися будуть витрати на придбання роботодавцем допоміжних засобів для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю, перелік яких визначений в додатку 1 до Порядку                        893, зокрема:

  • меблі та фурнітура для робочих місць;

  • комп’ютери та оргтехніка;

  • програмне забезпечення;

  • поручні та бруси

  • машини для виробництва та оброблення;

  • засоби для захисту здоров’я і безпеки на робочих місцях тощо.

Після облаштування робочого місця для працевлаштованої людини з інвалідністю роботодавець впродовж 90 днів може подати заяву про надання відшкодування вартості витрат до центру зайнятості за місцем провадження своєї господарської діяльності.

До заяви, в якій зазначаються відомості про роботодавця та найманого працівника, треба додати:

  • копію документу, що підтверджує працевлаштування особи (наказ/розпорядження про прийняття на роботу або примірник трудового договору чи відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування);

  • документи, що підтверджують придбання допоміжних засобів для облаштування робочого місця (договір, рахунок-фактура, рахунок, квитанція, накладна тощо).

Пунктом 7 Порядку визначено підстави, за якими не надається компенсація. Так, одними з підстав відмови у наданні компенсації, зокрема є те, що:

- особа з інвалідністю протягом 180 календарних днів, що передують дню її працевлаштування відповідно до вимог цього Порядку, перебувала у трудових відносинах з роботодавцем, який подав заяву;

особа з інвалідністю протягом 180 календарних днів, що передують дню набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2023  893, перебувала у трудових відносинах з роботодавцем, який подав заяву.

Рішення про надання або відмову в наданні компенсації приймається регіональним центром зайнятості протягом 10 робочих днів з дня подання документів, передбачених пунктом 6 Порядку№ 893, та оформляється наказом регіонального центру зайнятості.

Компенсація виплачується протягом п’яти робочих днів з дня прийняття рішення про надання компенсації на рахунок роботодавця.

За більш детальною інформацією роботодавці можуть звертатися до Кілійського відділу Ізмаїльської  філії Одеського обласного центру зайнятості за адресою: м. Кілія, вул. Миру, 60А; м. Вилкове, вул. Петра Сагайдачного,13  або за телефонами 0688678033, 0685187135.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь