Як виправити помилки, допущені у рядку 2 податкової декларації екологічного податку та рядках 3 додатків 1, 2, 3 до неї, якщо в них невірно зазначено код за КАТОТТГ?

Дата: 22.02.2024 11:19
Кількість переглядів: 88

Фото без опису

 

Форма податкової декларації екологічного податку затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 715 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація). Невід’ємною частиною Декларації є 6 (шість) типів додатків.
         Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування – викиди в атмосферне повітря, скиди у водні об’єкти та інші.
         Розрахунок суми екологічного податку, що справляється за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, здійснюється у Додатку 1 до Декларації (по кожному джерелу забруднення) (далі – Додаток 1).
         Розрахунок суми екологічного податку, що справляється за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти, здійснюється у Додатку 2 до Декларації (по кожному об’єкту) (далі – Додаток 2).
         Розрахунок суми екологічного податку, що справляється за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, здійснюється у Додатку 3 до Декларації (по кожному об’єкту) (далі – Додаток 3).
         Рядок 2 Декларації та рядок 3 Додатків 1 – 3 заповнюються згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року № 290 зі змінами та доповненнями (далі – КАТОТТГ).
         Згідно з приміткою 8 до Декларації у рядку «код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці» рядка 2 Декларації зазначається код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за КАТОТТГ за місцем обліку платника екологічного податку (місцезнаходження контролюючого органу, до якого подається Декларація).
         У Додатках 1 – 3 , зокрема, у рядку 3 зазначається наступна інформація (відповідно з примітками):     у рядку 3.1 – код територіальної громади, визначений за КАТОТТГ на території якої знаходиться об’єкт оподаткування;
         у рядку 3.2 – код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за КАТОТТГ, за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, здійснення скидів у водні об’єкти, розміщення відходів відповідно.
         Враховуючи положення п. 48.4 ст. 48 ПКУ код за КАТОТТГ є обов’язковим реквізитом, оскільки є необхідним для адміністрування екологічного податку.
         Якщо код за КАТОТТГ (рядок 2 Декларації та/або рядок 3 Додатків 1, 2, 3) містить помилку, то платник податків має подати уточнюючу Декларацію, в якій відобразити відсутність податкових зобов’язань з екологічного податку за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, скидів забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти та розміщення відходів у КАТОТТГ яких було допущено помилку.
         Одночасно платнику необхідно подати Декларацію з коректними кодами за КАТОТТГ у рядку 2 Декларації та рядках 3.1 і 3.2 рядка 3 додатків 1, 2, 3.
         Подання такої уточнюючої Декларації усуне помилково нараховані податкові зобов’язання натомість забезпечить нарахування податкових зобов’язань з екологічного податку за правильним місцем обліку за місце розташування об’єктів оподаткування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь