Чому виникає алкогольна залежність

Дата: 12.06.2024 11:29
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

  Є кілька причин зловживанням алкоголю. Серед них — психофізична залежністьпростий доступ до речовини, генетичні передумови та засвоєні моделі поведінки.  

      Здебільшого залежність визначають як тривале й компульсивне споживання речовини попри згубні наслідки для себе й інших людей. Це трапляється через те, що люди біологічно вмотивовані шукати винагороду — тіло виділяє хімічну речовину під назвою дофамін, яка змушує нас відчувати задоволення. Ця речовина виділяється як від корисних речей (їжа, рух, обійми тощо), так і від деструктивних звичок (азартні ігри, вживання наркотиків та, звісно, алкоголю).

Впливають також засвоєні патерни поведінки. Дофамін виробляється в мозку у відповідь на дію умовного подразника (наприклад, звукового сигналу, світла, візуальних образів). Скажімо, люди, які вживають алкоголь, можуть відчути радісне збудження від новорічної реклами, оскільки асоціюють свята з шампанським та іншими алкогольними напоями. 

       Сплеск дофаміну відбувається до отримання винагороди. Він не настільки значний, але пояснює попереднє задоволення, яке ми відчуваємо, знаючи, що попереду нас чекає щось приємне. Відразу ж після впливу подразника активність дофаміну в мозку знижується нижче базового рівня. Цей тимчасовий стан дефіциту спонукає нас прагнути винагороди.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь