Чому виникає алкогольна залежність

Дата: 12.06.2024 11:29
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

  Є кілька причин зловживанням алкоголю. Серед них — психофізична залежністьпростий доступ до речовини, генетичні передумови та засвоєні моделі поведінки.  

      Здебільшого залежність визначають як тривале й компульсивне споживання речовини попри згубні наслідки для себе й інших людей. Це трапляється через те, що люди біологічно вмотивовані шукати винагороду — тіло виділяє хімічну речовину під назвою дофамін, яка змушує нас відчувати задоволення. Ця речовина виділяється як від корисних речей (їжа, рух, обійми тощо), так і від деструктивних звичок (азартні ігри, вживання наркотиків та, звісно, алкоголю).

Впливають також засвоєні патерни поведінки. Дофамін виробляється в мозку у відповідь на дію умовного подразника (наприклад, звукового сигналу, світла, візуальних образів). Скажімо, люди, які вживають алкоголь, можуть відчути радісне збудження від новорічної реклами, оскільки асоціюють свята з шампанським та іншими алкогольними напоями. 

       Сплеск дофаміну відбувається до отримання винагороди. Він не настільки значний, але пояснює попереднє задоволення, яке ми відчуваємо, знаючи, що попереду нас чекає щось приємне. Відразу ж після впливу подразника активність дофаміну в мозку знижується нижче базового рівня. Цей тимчасовий стан дефіциту спонукає нас прагнути винагороди.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь