Що таке медитація?

Дата: 19.06.2024 11:36
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

 Медитація — це збірна назва набору практик, які використовують для покращення фізичного та ментального стану. Медитацію можна охарактеризувати як когнітивний тренінг, який допомагає покращити концентрацію  та емоційну саморегуляцію.

Медитацію вважають безпечною практикою для більшості людей. Проте важливо пам’ятати, що вона не є альтернативою кваліфікованій психологічній допомозі. У деяких випадках медитація може погіршити стан людини, як-от спричинити надмірну тривогу через травматичні спогади. Якщо ви відчуваєте симптоми, пов’язані з психоемоційним станом, варто проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем, психологом, психотерапевтом чи психіатром та обрати доцільні медитативні практики. 

Які переваги має медитація для здоров’я?

  • Сприяє зниженню рівня стресу. Медитація активізує парасимпатичну систему, яка відповідає за відпочинок та розслаблення, і частково пригнічує симпатичну систему, яка відповідає за реакцію «бий або біжи».

  • Покращує якість сну. Такий вид медитації як майндфулнес — практики безоцінкової усвідомленості — може допомогти покращити якість сну. Це відбувається через те, що медитаційні практики допомагають заспокоїтися завдяки диханню та сконцентрованості на моменті бути «тут і тепер».

  • Може бути складовою лікування посттравматичного стресового розладу. Елементи з медитації беозцінкової усвідомленості можуть допомогти полегшити симптоми ПТСР та депресії. Одне з досліджень показало, що ветерани із ПТСР, які практикували медитації, відчули покращення настрою та якості життя.

  • Слугує додатковою складовою під час лікування розладів ментального здоров’я. Елементи із практики майндфулнес-медитації можуть посилювати ефект когнітивно-поведінкової терапії. Відтак ці елементи можуть включати в частину протоколів психотерапії не тільки посттравматичного стресового розладу, а й депресії та тривожних розладів.

  • Додатковий метод при розладах харчової поведінки. Учені встановили, що практики майндфулнес-медитації можуть бути ефективними для управління харчовою поведінкою. Ще одне дослідження з’ясувало, що програми майндфулнес допомагають людям схуднути та керувати харчовою поведінкою, як-от переїданням, емоційним переїданням або недоїданням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь