Документальне кіно – дієвий інструмент у роботі пробації. До Дня Конституції України.

Дата: 01.07.2024 10:13
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

      28 червня 2024 року — 28-а річниця прийняття Конституції України i   856 день від моменту повномасштабного вторгнення військ рф в Україну.

      Ми протистоїмо агресору, який зневажає юридичні норми, міжнародне право, за підтримки закордонних партнерів наближаємо нашу Перемогу, логічним продовженням якої буде притягнення до відповідальності держави-терориста. А цивілізований світ отримає шанс на встановлення стійкого миру та успішну реконструкцію глобальної системи колективної безпеки.

      В рамках відзначення Дня Конституції України працівниками Ізмаїльського РВ №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області було проведено інформаційно-просвітницький захід патріотичного спрямування. Для підоблікових відділу з питань пробації модератором кіноклубу «Docudays UA» при Ізмаїльському РВ №2 філії Центру пробації відділу Людмилою Якименко було проведено чергове засідання Кіноклубу, яке пройшло під гаслом  «Слава Україні. Героям слава!»

      Фахівець Ізмаїльського районного відділу №2 з питань пробації, за фахом психолог, Вікторія Олексенко, яку було запрошено на засідання кіноклубу у якості експерта, роз’яснила присутнім, що основним Законом України є Конституція України. Конституція  -  головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Конституція України визнає людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку найвищою соціальною цінністю (ст. 3) і у ст. 27 гарантує невід’ємне право на життя (Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язок держави – захищати життя людини). Війна, яку веде з 2014-го року рф проти України, ставить під загрозу або унеможливлює задоволення цих потреб. Відповідальність за порушення прав людини, зокрема права на життя, несе країна-агресор, її представники. «Цьогоріч Україна зустрічає цей день в умовах війни, виборюючи право на життя та свободу своїх громадян, наближаючи Перемогу на військовому, економічному, соціальному, гуманітарному фронтах», - зазначила експерт кіноклубу.

        З метою допомогти суб’єктам пробації глибше усвідомити повагу до людської гідності як базову цінність, на якій ґрунтуються права людини, а також зрозуміти, через які життєві випробування пройшли люди, які мають досвід проживання в зоні активних бойових дій модератором Ізмаїльського було запропоновано присутнім переглянути документальний фільм «Нескорений Херсон». «Нескорений Херсон» –   стрічка про роботу херсонських журналістів. З початку повномасштабного вторгнення кореспонденти Медіаплатформи «Вгору» фіксували все, що відбувалося в місті. Разом із херсонцями вони пережили захоплення обласного  центру росіянами, мітинги, окупацію та  звільнення рідного міста. У фільмі зібрані унікальні кадри, які показують, якими були для Херсона та його жителів останні півтора року. Журналісти Медіаплатформи «Вгору»  продовжують працювати в Херсоні – документують наслідки обстрілів та повені, яку спричинив теракт на Каховській ГЕС, розповідають світові історії про нескорене місто та його незламних жителів. Їхня мета, аби про їхній рідний Херсон говорили  більше, а злочини росіян були задокументовані якомога детальніше. «Нескорений Херсон» – це зізнання в любові рідному місту. Його жителі щодня живуть у небезпеці, та попри все, долають труднощі, не втрачають оптимізму, вірять у перемогу та  роблять усе можливе, аби їхнє місто продовжувало жити. Херсонці, які підтримують місто живим, волонтери, комунальники, водії маршруток, продавці в магазинах це справжні герої, які доводять нам щодня, що Херсон це місто незламних людей.

     Після перегляду фільму, через призму документальної стрічки про права людини присутні мали змогу поділитися своїми враженнями від побаченого, висловити свою думку про права і свободи україниців в умовах війни. Серед глядачів були присутні ветерани Антитерористичної операції на Сході України 2014-2017 років, які на власні очі бачили звірства російських військових по відношенню до громадян України в Донецькій та Луганській областях. Так, Сергій зазначив, що у Конституції закріплено суверенітет Української держави на всій її території, яка е недоторканною, а захист цього суверенітету с найважливішою функцією держави i справою всього Українського народу, конституційний обов’язок щодо захисту України, її незалежності йде від серця українців та передається з покоління в покоління. Павло наголосив: «За цінності треба боротися, свободу ніхто не подарує, на теперішній час міжнародна система безпеки не працює. На жаль, ми платимо дуже високу ціну за це». Всі присутні погодились з думкою модератора, що сьогодні, в умовах широкомасштабної військової агресії росії проти України кожне велике місто чи маленьке село, кожний населений пункт України можна назвати нескореним та незламним, оскільки і військові, і мирне населення об’єднані однією метою  - Перемогою над ворогом, і роблять все можливе для звільнення наших територій, для відновлення всіх прав і свобод Українців, закріплених в нашому основному законі – Конституції.

      Кіноклуб медіапросвіти з прав людини «Docudays UA» при районному відділі з питань пробації планує проводити такого роду заходи не тільки для суб’єктів пробації, а і для небайдужих громадян з різних верств населення Кілійщини. Працівники відділу впевненні у тому, що документальне кіно допомагає розширити знання учасників заходів про права людини і людську гідність та про необхідність їх захисту; сформувати у них розуміння єдності й цілісності України; посприяти кожному з присутніх в усвідомленні себе українцем чи українкою, відчутті особистої відповідальності за долю країни.

   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь