ЗМІЦНЕННЯ ІМУННОЇ СИСТЕМИ
Ми звикли вважати, що імунна реакція — це добре, а запалення — це погано. Але запальний процес в організмі цілковито може бути нормальною імунною реакцією. Запалення, наприклад, необхідно для загоєння ран. Або ж для боротьби з інфекціями через підвищення температури тіла. Проте темп сучасного світу часто примушує людину перебувати в хронічному стресі, тим самим провокує так зване хронічне запалення, яке здатне сильно пригнічувати захисну імунну функцію організму. І якщо в першому випадку існує багато способів для боротьби з гострим запаленням, то в другому випадку — допомогти може лише перехід на здоровий спосіб життя та збагачення свого раціону «протизапальними продуктами». Вважається, що продукти багаті вітамінами та фітонутрієнтами, здатні підтримувати здорову імунну відповідь та є важливими для попередження виникнення хронічних запальних процесів в організмі.
- ферментовані продукти : квашена капуста, солоні огірки, кефір— ці продукти варто включати у свій щоденний раціон. Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70 % до 80 % клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику. Ферментовані продукти також визнають як важливе протиракове доповнення до раціону.
- куркума : у куркумі міститься величезна кількість вітаміну С, Е і К. Вітамін К має виражену кровозгортувальну дію та є важливим вітаміном для серцево-судинної системи, покращує опірність клітин до інфекцій і злоякісних пухлин.
- сирі горіхи та насіння, у тому числі гарбузове насіння, — одні з кращих джерел омега-3 жирних кислот рослинного походження (альфа-ліноленової кислоти або ALA).
броколі та інші овочі сімейства хрестоцвітих: Броколі відома своїми хемозахисними властивостями. Це джерело фітонутрієнтів глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових з’єднань, які в процесі травлення в шлунку розщеплюються та допомагають поліпшити імунну функцію й баланс мікрофлори кишечника.
Три порції броколі на тиждень можуть знизити ризик раку простати більш ніж на 60 %.
часник: є одним із кращих продуктів, які ви можете споживати на регулярній основі, що також допоможе підвищити імунітет. Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.
Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді, проте якщо ваш шлунок може впоратися з термічно необробленим часником, краще вживати саме його.